Restricţiile de la pelerinajele religioase au fost anulate

Curtea de Apel București a anulat restricțiile la pelerinajele religioase prevăzute într-o decizie a Comitetul Național pentru Situații de Urgență.

Restricţiile de la pelerinajele religioase au fost anulate


Curtea de Apel București a anulat restricțiile la pelerinajele religioase prevăzute într-o decizie a Comitetul Național pentru Situații de Urgență. Prevederea apare însă și într-o hotărâre de guvern, care nu a fost atacată în instanță

Conform hotărârii luate de magistraţii din cadrul Curţii de Apel Bucureşti au declarat că fiind nelegală interdicţia pelerinajelor religioase. Totuşi, decizia nu poate produce efecte pentru că prevederea mai apare într-o hotărâre a Guvernului României.
Prevederea din cadrul Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgentă a fost cea declarata ca fiind ilegală. Totuşi, aceasi prevedere mai apare şi într-o Hotărâre de Guvern.
Decizie importantă de la Curtea de Apel București. Instanţa a anulat restricțiile la pelerinajele religioase prevăzute într-o decizie a Comitetul Național pentru Situații de Urgență.

Decizia nu poate produce, însă, efecte pentru că prevederea apare și într-o hotărâre de guvern, care nu a fost atacată în instanță. Poate fi folosită drept precedent pentru cineva care ia în calcul să atace și HG.
Reclamaţia de la Curtea de Apel a fost făcută de o femeie din Bucureşti, născută la Iaşi, care s-a plâns instanţei că hotărârea CNSU îi încalcă dreptul la libertate religioasă, iar acest drept poate fi interzis doar prin lege. Decizia Curţii de Apel nu este definitivă și poate fi atacată cu recurs.
Mai precis, Curtea de Apel a admis plângerea depusă de Miahela Meaucă și anulează articolul 2 din Hotărârea nr.47/2020 a CNSU. 
Ce spune acest articol: Organizarea de sărbători religioase este permisă numai cu participarea persoanele care au domiciliul sau reședința în localitatea unde se desfășoară activitatea, fără participarea persoanelor/pelerinilor din alte localități.
Reclamanta a spus că are domiciliul în București, dar e născută la Iași și în fiecare an merge cu familia ei din Iași la slujba nașterii Mântuitorului, iar hotărârea CNSU îi încalcă dreptul la libertatea religioasă, iar interzicerea acestui dreptul se poate face doar printr-o lege și nu prin hotărâre administrativă a CNSU.
Reamintim că autoritățile au încercat să reducă numărul de participanți la pelerinajele religioase din cauza pandemiei de coronavirus.