Arafat: Purtarea măştii devine obligatorie în spaţiile închise. Ce măsuri au mai fost luate

Secretarul de stat Raed Arafat a anunţat, joi seară, că purtarea măştii devine obligatorie în spaţiile închise

Arafat: Purtarea măştii devine obligatorie în spaţiile închise. Ce măsuri au mai fost luate


Secretarul de stat Raed Arafat a anunţat, joi seară, că purtarea măştii devine obligatorie în spaţiile închise. De asemenea, se prelungeşte suspendarea zborurilor de pe toate aeroporturile. Carantinarea celor care vin din străinătate se face la domiciliu. Ieşirea din afara localităţilor se va face doar din ”motive întemeiate”. 

"În spațiile comerciale, în mijloacele de transport în comun, la locul de muncă și în spațiile închise se instituie obligativitatea purtării măștii. Instituțiile și autoritățile publice, precum și operatorii economici publici lși privați au obligația organizării activității astfel încât munca să se defășoare de la domiciliu. Dacă nu trebuia să ia măsuri speciale. Institutiile publice și private care desfășoară activități de lucru cu publicul iau măsuri astfel: să fie respectată o distanță minimă de 2 m, să nu permită accesul celor a caror temperatură măsurată depășeste 37,3 grade Celsius, să asigure dezinfectarea suprafeelor. Este suspendată activitatea de servire și consum a localurilor publice cât și a teraselor. Sunt exceptate activități de preparare a hrănii și a băuturilor", a declarat Arafat.
Secretarul de stat Raed Arafat a explicat că în mijloacele de transport în comun, în centrele comerciale şi la locurile de muncă purtarea măştii devine obligatorie.
Şeful DSU a explicat că se prelungeşte interdicţia zborurilor de pe toatre aeroporturile pentru o perioadă de 14 zile. 
”Se prelungeşte măsura suspendării zborurilor efectuate de operatori economici din aviaţie spre Austria, Belgia, Confederaţia Elveţiană, Franţa, Germania, Iran, Italia, Regatul Unit al Marii Britanii şi al Irlandei de Nord, Regatul Ţărilor de Jos, Spania, Statele Unite ale Americii, Turcia şi Iran şi din aceste ţări către România, pentru toate aeroporturile din România, pentru o perioadă de 14 zile, începând cu 15 mai 2020”, a anunţat Raed Arafat.
De asemenea, se suspendă transportul internaţional de persoane către aceleaşi tări, până la 1 iunie 2020. 
”Se instituie carantina sau izolarea la locuinţă pentru persoanele care vin din străinătate. Cele care nu pot sta acasă, se poate opta pentru carantina instituţionalizată. Cei care vin în ţară indiferent de unde vin se aplică măsura de izolare la domiciliu. Carantină instituţionalizată pentru cei care nu au unde sta sau care încalcă carantina la domiliciu”, a anunţat Raed Arafat.  
Arafat a precizat că în localitate se poate circula liber, dar nu în grupuri mai mari de trei persoane. Ieşirea în afara localităţii se va face doar pentru motive întemeiate. 
”Este interzis în afara localităţii cu excepţii: interes profesional, umanitar, activităţi agricole, îngrijirea unei proprietăţi, programe sau proceduri în centre de tratamente, îngrijirea copiilor, membrilor de familie, asistenţa persoane vârstnice, deces, asistenţa medicală care nu poate fi amânată. 
Se poate institui măsura carantinării pentru județe. Măsurile de carantinare pe durata stării de urgență care nu au fost revocate se mențin. Se menține închiderea unor puncte de trecere a frontierei de stat. 
De pe 15 mai, este permisă circulația în interiorul localităților cu evitarea formării grupurilor mai mari de trei persoane. Nu mai trebuie declarație pentru acest lucru. Se menține măsura suspendării cursurilor până la finalizarea anului școlar”, a mai precizat Raed Arafat.