România în fruntea ţărilor care "exportă" cei mai mulţi medici în Germania

România se află pe primul loc în topul a 20 de ţări care trimit doctori în Germania. Lipsa doctorilor tineri din Germania a creat o mare oportunitate pentru medicii imigranţi

România în fruntea ţărilor care "exportă" cei mai mulţi medici în Germania


România se află pe primul loc în topul a 20 de ţări care trimit doctori în Germania. Potrivit unui studiu efectuat de German Medical Association, în spitalele din Germania au venit 3.215 doctori români în decursul anului 2013, scrie Bloomberg. Romania este urmată de Grecia cu 2.500 doctori şi Austria cu 2.189 doctori.

Salariile mari din Germania atrag medicii români. Ca urmare a faptului că foarte mulţi doctori tineri se hotărăsc să părăseacsă ţara pentru a câştiga un salariu mai bun în Elveţia sau pentru a se bucura de orele mai scurte din Scandinavia, medicii care rămân în Germania sunt din ce în ce mai bătrâni: 44% au peste 50 de ani.
În acest timp, lipsa doctorilor tineri din Germania a creat o mare oportunitate pentru medicii imigranţi. Aceştia sunt atraşi de salariile mari şi de posiblitatea cosntruirii unei cariere. Este o tendinţă care a apărut în Europa Continentală, datorită celor care vin din sud şi est. În studiu au fost incluse şi alte ţări care au făcut parte din Uniunea Sovietică. Numărul doctorilor din Polonia, Ungaria sau Bulgaria, care lucrează în Germania este mult mai mic decât cel al României: 1.655, 1.292, respectiv 1.174 doctori.