Senat: Terapia durerii, inclusă printre drepturile pacienţilor

Comisia pentru sănătate din Senat a avizat favorabil propunerea legislativă prin care "terapia durerii" este inclusă în categoria drepturilor pacienţilor.

Senat: Terapia durerii, inclusă printre drepturile pacienţilor


Comisia pentru sănătate din Senat a avizat favorabil propunerea legislativă prin care "terapia durerii" este inclusă în categoria drepturilor pacienţilor.

Proiectul pentru modificarea şi completarea Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, iniţiat de senatoarea PNL Nicoleta Pauliuc, defineşte serviciile medicale pentru terapia durerii ca ansamblul de servicii medicale de diagnosticare, tratament şi monitorizare a pacienţilor de toate vârstele, copii sau adulţi cu dureri acute sau cronice, având ca scop îmbunătăţirea calităţii vieţii acestora prin controlul sau înlăturarea durerii.
Potrivit unui comunicat transmis, luni, Agerpres, prin acest act normativ, se include dreptul la servicii medicale pentru "terapia durerii" în ansamblul drepturilor asiguraţilor în cadrul asigurărilor sociale de sănătate, alături de dreptul la servicii medicale pentru vindecarea bolii, pentru prevenirea complicaţiilor şi pentru recuperare.
"Proiectul este important pentru că reprezintă o schimbare fundamentală în abordarea medicinei în România: nu se mai pune accentul doar pe partea de tratament efectiv pentru vindecare sau îmbunătăţirea stării bolnavului, ci şi pe eliminarea sau măcar reducerea drastică a suferinţei. Dacă înlăturăm durerea, prin medicamentaţie şi proceduri medicale specifice, îmbunătăţim viaţa bolnavilor şi îi putem ajuta să treacă mai uşor peste nişte momente cu adevărat dificile din viaţa lor. Tehnica medicală şi cunoştinţele noastre au evoluat suficient astfel încât, aproape în fiecare caz putem face lucruri concrete în sistemul spitalicesc, pentru a reduce suferinţa celor care se confruntă cu aproape orice tip de afecţiune", a afirmat Pauliuc, citată în comunicat.

Actul normativ mai prevede că Ministerul Sănătăţii, celelalte ministere şi instituţiile cu reţea sanitară proprie şi Ministerul Educaţiei elaborează strategia privind formarea profesională în managementul durerii a profesioniştilor şi strategia privind educarea pacienţilor pentru prevenirea şi terapia durerii.
"Pe lângă introducerea dreptului la terapie fără durere, legea pe care am iniţiat-o prevede ca oamenii să fie informaţi despre ce înseamnă că pot avea acces la tratamente specifice în acest sens. Un pacient trebuie să ştie că poate merge la orice tip de consultaţie sau intervenţie medicală şi că nu va suferi fizic de pe urma procedurilor la care este supus. Asta poate garanta şi o stare psihologică mai bună. De asemenea, ne trebuie cadre medicale care să fie special instruite pentru această specialitate şi care, în timp, să dezvolte acest domeniu important pentru bunăstarea pacienţilor. În statele dezvoltate din Vest, se lucrează de zeci de ani pe această direcţie din dorinţa de a reduce suferinţa semenilor încercaţi de boală", a adăugat Pauliuc.
Printre iniţiatori se mai numără parlamentarii Nelu Tătaru, Adrian Streinu-Cercel, Florian Dorel Bodog, Stela Firu, Patriciu Achimaş - Cadariu, Leonard Azamfirei, Cristina Agnes Vecerdi, Corneliu Florin Buicu şi Attila Laszlo.