SUA au testat cu succes o rachetă balistică intercontinentală, anunţă armata americană

SUA au anunţat miercuri că au testat cu succes o rachetă balistică intercontinentală (ICBM) neînarmată, operaţiune ce fusese anunţată dinainte, pentru a evita orice agravare a tensiunilor cu Rusia.

SUA au testat cu succes o rachetă balistică intercontinentală, anunţă armata americană
Airman 1st Class Kadielle Shaw/U.S. Space Force


SUA au anunţat miercuri că au testat cu succes o rachetă balistică intercontinentală (ICBM) neînarmată, operaţiune ce fusese anunţată dinainte, pentru a evita orice agravare a tensiunilor cu Rusia, în plin conflict în Ucraina, informează AFP, citat de Agerpres.

"Acest test de lansare face parte din testele de rutină şi din operaţiunile periodice menite să demonstreze că mijloacele de disuasiune nucleară ale SUA sunt sigure, securizate, fiabile şi eficace", a subliniat, într-un comunicat, comandamentul forţelor aeriene ale SUA.
Racheta Minuteman III, neînarmată, a fost lansată în dimineaţa zilei de 6 septembrie, de la baza aeriană Vandenberg, în California, precizează comunicatul.
"Acest tip de teste a fost efectuat de peste 300 de ori şi nu are nicio legătură cu evenimentele mondiale actuale", adaugă forţele aeriene americane, care precizează de asemenea că au informat Rusia despre acest exerciţiu.
Minuteman III, în serviciu de 50 de ani, este în prezent singura rachetă trasă de la sol din arsenalul nuclear al SUA, care include de asemenea rachete Trident, lansate de pe mare şi desfăşurate la bordul unor submarine americane, precum şi bombe nucleare transportabile de bombardiere strategice.