Tanczos Barna: Pe plajele nou realizate nu se vor construi beach-baruri

Ministrul Mediului, Tanczos Barna, a afirmat că pe plajele nou realizate nu se vor construi beach-baruri, aşa cum se întâmplă pe o plajă deja finalizată, şi că soluţiile vor fi luate pe perioade scurte.

Tanczos Barna: Pe plajele nou realizate nu se vor construi beach-baruri


Ministrul Mediului, Tanczos Barna, a afirmat, marți, la Constanța că pe plajele nou realizate nu se vor construi beach-baruri, aşa cum se întâmplă pe o plajă deja finalizată, şi că soluţiile vor fi luate pe perioade scurte, până când în cazul acestor noi porţiuni de plajă se vor parcurge toate etapele legale. El a precizat că, în ciuda existenţei contractelor de închiriere, în anii trecuţi au fost foarte multe construcţii ilegale pe plajă.

"Trebuie să realizăm lucrări de protejare a litoralului românesc. Sunt șantiere în lucru, sunt lucrări de construcții și tocmai din acest motiv vom crea plaje noi. Și anul trecut și anul acesta am căutat și am găsit soluții tranzitorii. Indiferent cine este ministru sau primar. Anul trecut am vorbit de șantier în lucru, anul acesta deja am avut plajele intabulate. Vom reglementa anul viitor situația astfel încât aceste plaje să fie exploatate. S-a rezolvat și problema nisipului. S-au căutat soluții mai bune de material disponibil. Trebuie să înțelegem toți că vorbim de o perioadă tranzitorie. 
Legal, construcțiile noi nu se pot realiza dacă nu există PUZ. Suntem în octombrie. Avem la dispoziție câteva luni pentru a discuta cu autoritățile locale. Soluțiile vor fi de moment pe perioade scurte. Contractele expirate sunt o problemă juridică. Trebuie să vedem dacă acestea pot fi prelungite. Trebuie să realizăm lucrări de protejare a litoralului românesc. Sunt șantiere în lucru, sunt lucrări de construcții și tocmai din acest motiv vom crea plaje noi. Și anul trecut și anul acesta am căutat și am găsit soluții tranzitorii. Indiferent cine este ministru sau primar. Anul trecut am vorbit de șantier în lucru, anul acesta deja am avut plajele intabulate. Vom reglementa anul viitor situația astfel încât aceste plaje să fie exploatate. S-a rezolvat și problema nisipului. S-au căutat soluții mai bune de material disponibil. Trebuie să înțelegem toți că vorbim de o perioadă tranzitorie. În ciuda contractelor existente, au fost foarte multe construcții ilegale pe plaje și o știți foarte bine. S-a găsit soluția amendării contractului printr-o ordonanță de urgență, s-au pus șezlonguri pe plaje. Vom găsi întotdeauna soluții pe viitor. Din câte știu, ABDL a făcut foarte puține contracte cu noi. Dacă vom ajunge la o procedură nouă și să ne ocupăm de cele 129 de porțiuni de plaje, vă asigur că nu o să fie nicio secretomanie. Va exista transparență".
Ministrul Mediului a precizat că unele dintre măsurile aplicate în acest an ar putea fi valabile şi pentru 2023. 
"Exemplul cel mai apropiat este cel care s-a găsit anul acesta. S-a găsit soluţia amendării contractului pe baza unei ordonanţe de urgenţă, s-a găsit soluţia mutării şezlongurilor lângă apă, s-a găsit soluţia acoperirii cu contract a suprafeţelor noi create la un preţ rezonabil, conform OUG. Soluţiile acestea pot fi aplicate şi anul viitor, dar anul viitor trebuie să mai rezolvăm eventualele construcţii temporare care să suplinească lipsa de beach-baruri amenajate pe termen, va trebuie să găsim soluţia pentru şantierele care o să fie finalizate, dar nu o să avem recepţia, cum a fost şi anul trecut", a mai afirmat Tanczos Barna.
În această dimineaţă a avut loc o şedinţă de lucru în Sala "Remus Opreanu" din cadrul Palatului Administrativ. Subiectul principal a fost dezvoltarea plajelor turistice. La şedinţă au participat printre alţii Ministrul Mediului Tanczos Barna, ministrul Turismului, Daniel Cadariu, preşedintele CJC, Mihai Lupu, primarul municipiului Constanţa, Vergil Chiţac şi prefectul judeţului Constanţa, Silviu Coşa.