Transferul de tancuri occidentale în Ucraina aduce conflictul la un nou nivel, acuză Rusia

Decizia statelor occidentale de a furniza Ucrainei tancuri este inutilă din punct de vedere militar şi periculoasă politic, au estimat miercuri oficiali ruşi.

Transferul de tancuri occidentale în Ucraina aduce conflictul la un nou nivel, acuză Rusia


Decizia statelor occidentale de a furniza Ucrainei tancuri este inutilă din punct de vedere militar şi periculoasă politic, au estimat miercuri oficiali ruşi, după ce Germania a decis să transfere Ucrainei tancuri Leopard 2 şi Statele Unite sunt aşteptate să accepte livrarea unor tancuri M1 Abrams către armata ucraineană, consemnează agenţiile AFP şi DPA.

"Există o supraestimare clară a potenţialului pe care ele îl oferă Ucrainei", a declarat despre aceste tancuri purtătorul de cuvânt al preşedintelui rus Vladimir Putin, Dmitri Peskov. "Aceste tancuri vor sfârşi în flăcări, la fel ca celelalte", a ameninţat el şi a acuzat statele occidentale că în urma politicii lor "situaţia în Europa şi în lume este într-adevăr foarte, foarte tensionată".
"Nu există în prezent nicio perspectivă asupra unei soluţii diplomatice a conflictului", a remarcat Peskov. În opinia sa, Occidentul greşeşte dacă crede că securitatea în Europa poate fi obţinută prin consolidarea armatei ucrainene şi continuarea războiului. "Aceasta este o convingere absurdă, este un punct mort", a susţinut Peskov.
La rândul său, ambasadorul rus în Germania, Serghei Netcaev, a acuzat această ţară că, prin decizia de a transfera tancuri grele Ucrainei, renunţă la "responsabilitatea sa istorică faţă de Rusia ce decurge din crimele naziste din al Doilea Război Mondial". "Este o decizie periculoasă care va aduce conflictul la un nou nivel de confruntare", a adăugat diplomatul rus. "Aceasta ne convinge încă o dată că Germania, la fel ca aliaţii săi cei mai apropiaţi, nu doreşte o soluţie diplomatică în criza ucraineană şi vrea o escaladare permanentă", a mai spus el.