Biden: Sunteți în prima linie. Țările din jurul acestei mese au întărit NATO. Nu este în joc doar Ucraina, ci democrația

Angajamentul Statelor Unite față de Articolul 5 este sacru și va fi apărat fiecare centimetru din teritoriul NATO, a declarat președintele american Joe Biden.

Biden: Sunteți în prima linie. Țările din jurul acestei mese au întărit NATO. Nu este în joc doar Ucraina, ci democrația


Angajamentul Statelor Unite față de Articolul 5 este sacru și va fi apărat fiecare centimetru din teritoriul NATO, a declarat președintele american Joe Biden, miercuri, la Varșovia, în intervenția din deschiderea reuniunii extraordinare a Formatului București 9. Liderul Statelor Unite a transmis un nou apel la unitate.

„Astăzi, pe măsură ce ne apropiem de împlinirea a un an de la invazia Rusiei, este și mai important să continuăm să fim uniți (…). De aceea am dorit să vă întâlnesc pe toți în persoană, astăzi. Ca Flanc Estic al NATO, sunteți în prima linie a apărării noastre colective și știți mai bine decât oricine care este miza în acest conflict, nu numai pentru Ucraina, ci pentru libertatea democrațiilor din Europa și din întreaga lume”, a spus Joe Biden.

El a reafirmat angajamentul SUA față de NATO și Articolul 5, principiul fondator care prevede că un eventual atac asupra unui stat din Alianță va fi considerat un atac împotriva tuturor aliaților.
„Am consolidat NATO. Angajamentul Statelor Unite față de NATO, așa cum v-am spus de atâtea ori, o voi spune din nou, este absolut clar. Articolul 5 este un angajament sacru pe care l-au făcut Statele Unite. Vom apăra fiecare centimetru din NATO, fiecare centimetru din NATO”, a continuat Joe Biden.
„În acest moment important, aștept cu nerăbdare să discutăm următorii pași pe care putem să îi facem împreună pentru a ne menține Alianța puternică și pentru a descuraja în continuare agresiunea. Nu este în joc numai Ucraina, (ci) este libertatea (…). Lucrurile s-au schimbat radical”, a mai spus președintele american.