Achiziția pentru construirea noului CET din Constanța a fost suspendată

Deschiderea ofertelor pentru achiziția de proiectare și execuție a noului CET era programată astăzi, însă a fost suspendată în urma unei contestații depuse vineri.

Achiziția pentru construirea noului CET din Constanța a fost suspendată


Vechi de peste 50 de ani, cu instalații depășite, sisteme care produc costuri foarte mari și poluare pe măsură, CET-ul din Constanța urmează să fie înlocuit cu unul nou printr-un proiect care se derulează prin Planul Național de Redresare și Reziliență. 

Deschiderea ofertelor pentru achiziția de proiectare și execuție a noului CET era programată astăzi, însă a fost suspendată în urma unei contestații depuse vineri. Același reclamant care nu a fost de acord cu procedura de achiziție de la Constanța, a depus contestație și la Arad, iar Oradea este într-o situație similară.  
Contestatarul nu a făcut vizite în teren, nu a pus întrebări, nu a cerut modificarea caietului de sarcini, ci direct anularea procedurii, ceea ce ne face să credem că este de rea credință. Întârzierea derulării procedurii de achiziție pentru proiectare și execuție periclitează graficul asumat și încadrarea în termenul impus prin PNRR și anume – iunie 2026, plus achiziția unor echipamente pentru care, de asemenea, este nevoie de timp. Felul în care s-a procedat ne face să credem că se urmărește un blocaj și nu respectarea procedurilor de achiziție“, a declarat primarul municipiului Constanța, Vergil Chițac. 
Primăria Constanța așteaptă în acest moment pronunțarea deciziei Consiliului Național de Soluționare a Contestațiilor.  
Amintim că proiectul, „Sursă de producție energie utilă termică și electrică prin cogenerare de înaltă eficiență în municipiul Constanța”, depus în cadrul PNRR, vizează reducerea nivelului de dioxid de carbon din atmosferă. Prin acest proiect se asigură construcția unei unități de producţie a energiei termice și electrice în cogenerare de înaltă eficiență în sectorul încălzirii centralizate, cu utilizarea gazului natural, cu posibilitatea viitoare de a introduce în amestec hidrogen produs din resurse regenerabile (hidrogen verde). Acesta va fi construit în curtea vechiului CET, iar capacitatea instalată în cogenerare de înaltă eficienţă pe gaz va fi de 97 MW.