Adina Florea și Silviu Ciocoiu au câștigat procesul cu Parchetul General și Ministerul Finanțelor

Doi procurori din cadrul Secției de Investigare a Infracțiunilor din Justiție (SIIJ), au cerut mai mulți bani de la Ministerul Finanțelor și de la Parchetul General.

Adina Florea și Silviu Ciocoiu au câștigat procesul cu Parchetul General și Ministerul Finanțelor


Doi procurori din cadrul Secției de Investigare a Infracțiunilor din Justiție (SIIJ), structură aflată la un pas de desființare, au cerut mai mulți bani de la Ministerul Finanțelor și de la Parchetul General. Este vorba despre Adina Florea și Silviu Ciocoiu, foști procurori ai Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanța. Încă de anul trecut, cei doi au acționat în instanță statul, solicitând recalcularea indemnizației de încadrare brute lunare și a celorlalte drepturi salariale începând cu data de 28.07.2017, la zi și pentru viitor. Pe 1 martie, magistrații le-au dat câștig de cauză, informează Replica de Constanța.

Adina Florea și Silviu Ciocoiu au cerut reîncadrarea și recalcularea indemnizației de încadrare brute lunare și a celorlalte drepturi salariale începând cu data de 28.07.2017, la zi și pentru viitor, până la recunoașterea efectivă a dreptului,raportat la o valoare de referință sectorială în cuantum de 605,225 lei. Totodată, aceștia au solicitat plata pentru fiecare lună, începând cu data de 28.07.2017, la zi și pentru viitor, până la recunoașterea efectivă a dreptului, a diferențelor dintre drepturile salariale pe care le-ar fi încasat și venitul efectiv plătit, diferențe ce vor fi actualizate cu indicele de inflație și cu dobânda legală penalizatoare.
Florea și Ciocoiu cer obligarea Ministerului Finanțelor să asigure bugetul Ministerului Public creditele necesare și să vireze în cont sumele necesare efectuării plății sumelor cuvenite către cei doi. Cei doi au solicitat să se aibă în vedere dispozițiile Deciziei nr.794/2016 a Curții Constituționale, prin care s-a statuat că nivelul maxim al salariului de bază / indemnizației de încadrare trebuie să fie stabilit prin raportare la întreaga categorie profesională, respectiv familie ocupațională, indiferent de instituție sau autoritate publică, ținând cont și de hotărârile judecătorești, aspecte raportat la care valoarea de referință sectorială trebuie să fie unică pentru întreaga familie ocupațională Justiție.
După mai multe termene de judecată, Tribunalul Constanța le-a dat câștig de cauză, pe 1 martie. 
”Obligă pârâţii la reîncadrarea şi recalcularea indemnizaţiei de încadrare brute lunare şi a celorlalte drepturi salariale începând cu data de 28.07.2017, la zi şi pentru viitor, până la recunoaşterea efectivă a dreptului, raportat la o valoare de referinţă sectorială în cuantum de 605,225 lei. Obligă pârâţii Ministerul Public-Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Constanţa (perioada 28.07.2017-20.10.2019) şi Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (pentru perioada 21.10.2019-la zi) la plata pentru fiecare lună, începând cu data de 28.07.2017- la zi şi pentru viitor, până la recunoaşterea efectivă a dreptului, a diferenţelor dintre drepturile salariale pe care le-ar fi încasat reclamanţii şi venitul efectiv plătit, diferenţe ce vor fi actualizate cu indicele de inflaţie şi cu dobânda legală penalizatoare, calculate de la data exigibilităţii fiecărei obligaţii lunare de plata şi până la data plății efective, pentru reclamantul Ciocoiu Silviu Vasile. Obligă pârâţii Ministerul Public-Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Constanţa (perioada 28.07.2017-21.10.2019) şi Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (pentru perioada 22.10.2019-la zi) plata pentru fiecare lună, începând cu data de 28.07.2017, la zi şi pentru viitor, până la recunoaşterea efectivă a dreptului, a diferenţelor dintre drepturile salariale pe care le-ar fi încasat reclamanţii şi venitul efectiv plătit, diferenţe ce vor fi actualizate cu indicele de inflaţie şi cu dobânda legală penalizatoare, calculate de la data exigibilităţii fiecărei obligaţii lunare de plata şi până la data plății efective, pentru reclamantul Florea Adina”, se arată în minuta instanței. Decizia nu este definitivă, Parchetul General și Ministerul Finanțelor formulând recurs.
Salariile încasate de către aceștia depășesc 15.000 lei, lunar.