Brancardierul care a detubat din greșeală o pacientă a fost reținut de polițiști

Brancardierul de la Spitalul „Victor Babeş” care a deconectat o pacientă de la aparate, iar aceasta a murit, a fost reținut vineri seara, în urma unor noi audieri la Serviciul Omoruri.

Brancardierul care a detubat din greșeală o pacientă a fost reținut de polițiști
Foto: Guliver/GettyImages


Brancardierul de la Spitalul „Victor Babeş” din Capitală, care a deconectat o pacientă COVID de la aparate, iar aceasta a murit, a fost reținut vineri seara, în urma unor noi audieri la Serviciul Omoruri. El este acuzat de ucidere din culpă, iar procurorii propun instanței arestarea lui preventivă.

Brancardierul ar fi intrat singur în salon ATI, fără să-și aştepte colegii, și depășindu-și atribuțiile, a scos sonda de intubare de la o pacientă pe care a confundat-o cu o altă pacientă care decedase. 
"La data de 11.12.2020, procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul București au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale față de un inculpat, brancardier în cadrul Spitalului Clinic de Boli Infecțioase și Tropicale “Dr. Victor Babeș” București, pentru săvârșirea infracțiunii de ucidere din culpă, fiind reținută următoarea situație de fapt:
În data de 10.12.2020, ora 15:30, după ce una dintre cele două paciente dintr-un salon al Secției de Terapie Intensivă a fost declarată decedată, pentru ridicarea cadavrului din salon și depunerea acestuia la morgă au fost solicitați mai mulți brancardieri, între care și inculpatul, precum și o infirmieră. Inculpatul s-a echipat cu costumul de protecție, a intrat în salonul respectiv fără a-i mai aștepta pe ceilalți și, confundând cele două paciente, și-a depășit atribuțiile de serviciu și a scos sonda de intubare de la pacienta în viață, aceasta decedând la scurt timp, în pofida manevrelor de resuscitare aplicate de medicii care fuseseră alertați.”, se arată într-un comunicat al Parchetului de pe lângă Tribunalul București.
Inculpatul a fost reținut pentru 24 de ore, urmând să fie prezentat în fața judecătorului de drepturi și libertăți cu propunerea de luare a măsurii arestării preventive", precizează sursa citată.
În timp ce era urcat în mașina Poliției, brancardierul a spus că le transmite regrete familiei femeii moarte.
Pacienta, internată cu Covid-19, avea 65 de ani și era la secția ATI a spitalului din 25 noiembrie.
Într-un comunicat transmis vineri, Spitalul „Victor Babeș” vorbește despre un „incident regretabil” și anunță că a fost demarată și o anchetă internă.