Autorul vandalizării maşinilor de la Parlament a fost reţinut

Jandarmii au reținut marți și dus la poliție, la audieri, un bărbat suspectat că a vandalizat patru mașini în curtea Parlamentului, în timpul protestului AUR din cursul dimineții.

Autorul vandalizării maşinilor de la Parlament a fost reţinut
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea


Jandarmii au reținut marți și dus la poliție, la audieri, un bărbat suspectat că a vandalizat patru mașini în curtea Parlamentului, în timpul protestului AUR din cursul dimineții. Bărbatul avea un briceag asupra lui. Până acum, jandarmii au identificat 14 organizatori ai protestlui și aproape 170 de participanți. Organizatorii au fost amendați cu câte 10.000 de lei.

MAI a transmis că doi dintre proprietarii autovehiculelor au depus plângere prealabilă, conform prevederilor legale în vigoare.
“Cel în cauză a fost depistat de jandarmi, pe Bulevardul Libertății, din municipiul București, iar în urma controlului corporal și al bagajelor, asupra acestuia au fost găsite mai multe obiecte cu valoare probatorie în cauză, printre care o mască de gaze militară, două cartușe filtrante, un briceag multifuncțional, seringi sigilate, precum și o stație de emisie-recepție. Față de bărbat, se efectuează cercetări și sub aspectul săvârșirii infracțiunii prevăzute de articolul 372 din Noul Cod Penal, respectiv ‘Portul sau folosirea fără drept de obiecte periculoase’”, a transmis MAI.

Ministerul a adăugat că în paralel sunt cercetate alte două infracțiuni, respectiv tulburarea ordinii și liniștii publice și violarea sediului profesional.
“Până în prezent, din verificările efectuate, a reieșit că 14 persoane, din cadrul a 6 organizații, autointitulate civice, respectiv din cadrul unui grup parlamentar, s-au erijat în organizatori ai manifestării publice neautorizate, fapt pentru care au fost aplicate acestora 14 sancțiuni contravenționale, în valoare de 140.000 de lei, pentru încălcarea prevederilor Legii nr. 60/1991, privind organizarea și desfășurarea adunărilor publice.
De asemenea, au fost identificate alte 167 de persoane participante la manifestarea publică și s-au aplicat 58 de sancțiuni contravenționale, în valoare de 34.300 de lei, pentru încălcarea prevederilor Legii nr. 55/2020, Legii nr. 60/1991 și Legii nr. 61/1991”, se mai arată în comunicat.
MAI a precizat că activitățile de identificare și sancționare a participanților continuă.