Biden a vizitat soldaţii americani în Polonia: Voi sunteţi cea mai mare forţă de luptă din istoria lumii

Preşedintele american Joe Biden i-a vizitat vineri pe militarii americani dislocaţi în Polonia, nu departe de frontiera cu Ucraina.

Biden a vizitat soldaţii americani în Polonia:  Voi sunteţi cea mai mare forţă de luptă din istoria lumii
Foto: Evan Vucci/AP


Preşedintele american Joe Biden a lăudat curajul şi rezistenţa civililor ucraineni, spunând că ”poporul ucrainean are mult curaj, au multă coloană vertebrală”, iar lumea se confruntă în prezent cu o luptă între ”democraţie şi oligarhi”, relatează CNN.

Joe Biden i-a vizitat vineri pe militarii americani dislocaţi în Polonia, nu departe de frontiera cu Ucraina, unde şi-a manifestat "dezamăgirea" că, din motive de securitate, nu poate trece graniţa pentru a vedea el însuşi impactul războiului asupra acestei ţări, relatează agenţiile EFE şi AFP.
”Poporul ucrainean are mult curaj. Cetăţenii ucraineni au multă coloană vertebrală. Au mult curaj. Uitaţi-vă cum se ridică... Femei, tineri care stau în mijlocul, în faţa unui tanc blestemat, spunând doar «Nu plec. Rezist». Sunt incredibili”, a spus Biden.
„Ceea ce este în joc nu este doar apărarea Ucrainei, ci democraţia în lume”, a spus Joe Biden, amintind că „ne aflăm în mijlocul unei bătălii între democraţii şi autocraţii”. Este necesar „să facem totul pentru ca autocraţia să eşueze” şi să „apărăm democraţia”, le-a zis şeful Ameriicii soldaţilor Diviziei 82 Aeropurtate din Rzeszow.. Biden a afirmat că „prezenţa noastră aici este o datorie”. 
"Sunt aici în Polonia pentru a vedea situaţia umanitară şi, sincer, o parte din dezamăgirea mea vine din faptul că nu o pot vedea eu însumi, cum am făcut în alte locuri", a spus Biden în oraşul polonez Rzeszów, situat la circa 100 de kilometri de frontiera ucraineană.

Preşedintele american a mâncat pizza împreună cu militari din Divizia 82 Aeropurtată a SUA, desfăşuraţi în Polonia pentru a consolida flancul estic al NATO după invazia Rusiei în Ucraina.
"Mulţumesc, mulţumesc mult pentru tot ce faceţi. Voi sunteţi cea mai mare forţă de luptă din istoria lumii (...) Sunteţi în centrul unei bătălii între democraţii şi autocraţi. Ceea ce faceţi este important, cu adevărat important", a spus Biden în faţa soldaţilor americani pe aeroportul din Rzeszów, localitate devenită un fel de centru logistic pentru primirea refugiaţilor ucraineni.

Joe Biden se va întâlni sâmbătă la Varşovia cu refugiaţi ucraineni, va avea o întrevedere cu preşedintele polonez Andrzej Duda (care nu a reuşit să ajungă la Rzeszów pentru că avionul său a avut probleme tehnice) şi va susţine un discurs despre răspunsul aliaţilor faţă de invazia rusă în Ucraina. Apoi va reveni la Washington, după o intensă activitate diplomatică în care a subliniat la Bruxelles la întâlnirile cu liderii statele UE, NATO şi G7 unitatea occidentală în faţa agresiunii Rusiei asupra Ucrainei.