Biden: SUA, NATO și UE, unite pentru Ucraina. Vom răspunde dacă Rusia folosește arme chimice.

Președintele american Joe Biden a declarat joi că dacă Rusia ar folosi arme chimice în invazia pe care Kremlinul a inițiat-o în Ucraina, Statele Unite ar răspunde.

Biden: SUA, NATO și UE, unite pentru Ucraina. Vom răspunde dacă Rusia folosește arme chimice.
Foto: Evan Vucci/AP


Președintele american Joe Biden a declarat joi că dacă Rusia ar folosi arme chimice în invazia pe care Kremlinul a inițiat-o în Ucraina, Statele Unite ar răspunde.

"Astăzi vă anunţ că Statele Unite sunt pregătite să aloce peste un miliard de dolari în asistenţă umanitară pentru a-i ajuta pe milioanele de ucraineni afectaţi de război.
Mulţi dintre refugiaţii ucraineni vor dori să rămână în Europa aproape de casa lor, dar vom primi 100.000 de ucraineni în Statele Unite, concentrându-ne pe reunirea familiilor
SUA vor investi 320 de milioane de dolari în proiecte pentru apărarea drepturilor omului în Ucraina şi ţările vecine.
Statele Unite s-au angajat să furnizeze Ucrainei peste 2 miliarde de dolari în echipament militar de când am devenit președinte. Sistemele antiaeriene, sistemele antiblindare, muniția și armele noastre merg în Ucraina în timp ce vorbesc. Și astăzi, anunț Statele Unite sunt pregătite să aloce peste 1 miliard de dolari în asistență umanitară pentru a ajuta milioane de ucraineni afectați de războiul din Ucraina. SUA sunt gata să primească 100.000 de refugiați ucraineni în țară, concentrându-ne pe reunirea familiilor. Noi sancțiuni pentru sute de indivizi și membri ai guvernului ruși. NATO nu a fost niciodată, niciodată mai unită decât este astăzi. Putin obține exact opusul a ceea ce intenționa să aibă ca urmare a intrării în Ucraina", a declarat Joe Biden.
„Deci ați avertizat despre amenințarea reală a armelor chimice folosite. Ați adunat informații specifice care sugerează că președintele Putin desfășoară aceste arme, le mută în poziții sau ia în considerare utilizarea lor? Și ar răspunde SUA sau NATO cu acțiuni militare dacă ar folosit arme chimice?", a fost întrebat Biden în conferința de presă susținută la finalul summitului NATO de la Bruxelles.
„Am răspunde dacă le va folosi. Natura răspunsului ar depinde de natura utilizării”, a afirmat Biden, spunând că nu poate oferi alte informații, conform CNN.
Refugiații sunt o responsabilitate comună, nu numai a României sau anumitor țări, SUA au o obligație.
Biden spune că speră că China nu va ajuta Rusia, pentru că crede că aceasta înțelege că viitorul său economic este mai legat de vest decât de Rusia.
„Am avut o conversație directă cu Xi Jinping acum șase-șapte zile și i-am spus foarte clar - nu l-am amenințat, dar i-am spus foarte clar, să fiu sigur că înțelege care ar fi consecințele dacă ar ajuta Rusia. Nu l-am amenințat, dar i-am spus că numărul de firme americane și străine care au plecat din Rusia, ca urmare a comportamentului barbaric, și i-am indicat că am avut discuții lungi în trecut și știu cât de mult este interesat să fie sigur că are relații economice cu Europa și SUA și i-am arătat că s-ar pune în pericol din acest punct de vedere, dacă ar susține Rusia”, a spus Biden despre o conversație recentă cu liderul chinez Xi Jinping.