BNR a venit cu cele mai recente cotații ale indicilor ROBOR, folosiți pentru calcularea ratelor românilor.

Indicele ROBOR la 3 luni, în funcţie de care se calculează costul creditelor de consum în lei cu dobândă variabilă, a crescut miercuri la 8,11 la sută pe an, conform datelor BNR.

BNR a venit cu cele mai recente cotații ale indicilor ROBOR, folosiți pentru calcularea ratelor românilor.


Indicele ROBOR la 3 luni, în funcţie de care se calculează costul creditelor de consum în lei cu dobândă variabilă, a crescut miercuri la 8,11% pe an, conform datelor publicate de Banca Naţională a României. Cu o zi în urmă, acesta a fost cotat la 8,03%.

Indicele ROBOR la 6 luni a fost cotat miercuri la 8,21%, în creștere față de ziua anterioară când a fost cotat la 8,17%. Acest indice este folosit la calculul dobânzilor la creditele ipotecare în lei cu o dobândă variabilă.

De asemenea, Banca Națională a României (BNR) arată că indicele ROBOR la 12 luni a fost cotat miercuri la 8,34%, în creștere față de ziua de marți când a fost cotat la 8,30%, arată BNR.

Purtătorul de cuvânt al Băncii Naționale a României (BNR) declara zilele trecute că atâta vreme cât crește inflația, nu se poate să nu crească și dobânzile.

A crescut (dobânda cheie – n.r.) pentru că a crescut inflaţia mai mult decât ne aşteptam şi am văzut această creştere. Cumva în trimestrul al IV-lea al acestui an ar fi trebuit sau am fi vrut să intrăm pe o uşoară traiectorie descendentă. Nu este încă momentul unei traiectorii descendente, indiferent că este uşoară sau nu. Probabil acest episod se va muta spre anul viitor”, a precizat Dan Suciu, pentru Digi24.

Atâta vreme cât creşte inflaţia, din păcate nu putem să nu creştem dobânzile. Sau nu pot să nu crească dobânzile. Ele sunt condiţionate de creşterea inflaţiei şi sunt răspunsul la creşterea inflaţiei. Sigur că e un efort şi ne preocupă această îngrijorare pe care o creează creşterea dobânzilor, mai ales asupra ROBOR-ului şi IRCC-ului, care implicit determină creşterea ratelor. Şi Banca Naţională a fost preocupată de această chestiune, nu numai prin empatia şi compasiunea pe care o avem faţă de situaţie ci prin pregătirea persoanelor care au asemenea rate că urmează o perioadă a dobânzilor mari. Puteam să creştem mai abrupt dobânda”, a adăugat reprezentantul BNR.

Dan Suciu a mai spus că, în alte țări din regiune, dobânda a fost majorată brusc. Printre aceste țări se numără Ungaria, Polonia și Cehia.

Ţările cu care ne cumpărăm în mod obişnuit au crescut dobânzile de la 0 la începutul anului la 13% în Ungaria, 7% în Polonia şi Cehia, deci mai mari aceste dobânzi ca dobânda din România, pe inflaţii uşor mai mari şi acolo, dar dobânzile au crescut mult mai mult şi mai brusc. Noi am încercat să facem lucrurile mai treptat, mai temperat, mai bine dozat şi în ideea de a pregăti oamenii să nu aibă un şoc în creşterea ratelor, aşa cum s-a întâmplat cu şocul, dacă vă amintiţi, al francul elveţian”, a explicat Dan Suciu.