Camera Deputaților a adoptat proiectul de lege a învățământului preuniversitar

Camera Deputaților a adoptat proiectul de lege a învățământului preuniversitar. Cele mai importante modificări vizează introducerea examenului de admitere la liceu, posibilitatea exmatriculării elevilor.

Camera Deputaților a adoptat proiectul de lege a învățământului preuniversitar


Camera Deputaților a adoptat, astăzi, proiectul de lege a învățământului preuniversitar. Cele mai importante modificări vizează introducerea examenului de admitere la liceu pentru 50% dintre locuri, posibilitatea exmatriculării elevilor, religia va fi disciplină opțională la BAC și liceele pedagogice vor continua să formeze învățători. 

Noutăți în proiectul de lege privind învățământul preuniversitar:
- posibilitatea susținerii un examen suplimentar, pe lângă Evaluarea Națională, pentru ocuparea a 50% dintre locuri, dacă unitatea de învățământ optează pentru acest lucru
- religia va deveni disciplină opțională pentru examenul de bacalaureat
- un plan național de combatere a violenței în școli care să cuprindă monitorizarea cu camere video în sălile de clasă cu acordul părinţilor, sancţiuni graduale atât pentru cadre didactice, cât şi pentru elevii care comit abateri disciplinare, noi măsuri de securitate în caz de incendiu, risc seismic, sau accidente.
- extinderea programului de rechizite şcolare pentru elevii care provin din medii dezavantajate.
Noutăți în proiectul de lege privind învățământul universitar:
- rectorii în funcție vor putea sta încă 10 ani la conducerea universităților, la propunerea PSD
- limitarea numărului de mandate pentru persoanele din conducerea universităților, altele decât rectorii a fost eliminată printr-un amendament la proiectul legii învățământului superior
- au fost introduse excepții la normele de etică universitară, la propunerea PSD: „diferențele de concepție teoretică, experimentală sau practică, erorile materiale de citare, diferențele de interpretare a datelor, precum și diferențele de opinie“
- amenzi pentru persoanele care cumpără sau vând lucrări științifice, referate, lucrări pentru examenele de evaluare pe parcurs, precum și de finalizare a studiilor universitare de licență, masterat și/sau de doctorat. Pentru cei care cumpără amenda este de la 5.000 lei la 50.000 lei, iar pentru cei care vând de la 100.000 lei la 200.000 de lei
- persoana aleasă într-o funcție de demnitate publică poate beneficia de o reducere a normei didactice de cel mult 50%, cu aprobarea senatului universitar. Această categorie nu era în varianta proiectului de la Ministerul Educației. În plus, personalul didactic care beneficiază de reducere de normă nu poate susține ore didactice la postul de bază în regim de cumul sau plata cu ora și nu poate susține activități didactice în calitate de cadru didactic asociat în alte universități.
Ministrul Educaţiei, Ligia Deca, a declarat în plenul Camerei Deputaților că pachetul de legi ale educaţiei reprezintă proiectul ambiţios pe care coaliţia de guvernare şi l-a asumat.
"Ministerul Educaţiei, cu echipa sa şi cu ajutorul întregii societăţi, a elaborat un pachet de reforme coerente, măsuri predictibile. Vorbim despre o modificare necesară a sistemului de învăţământ, iar investiţiile, prioritizarea zonelor defavorizate la alocările bugetare şi măsurile care vizează succesul pe întreg parcursul educaţional sunt doar câţiva dintre pilonii de bază ai acestui proiect. Învăţământul românesc are nevoie de toată susţinerea. Protestul cadrelor didactice de astăzi confirmă acest lucru. Am clarificat în discuţiile pe care le-am avut inclusiv ieri cu reprezentanţii federaţiilor sindicale din învăţământ că ne dorim aceleaşi lucruri. În calitate de ministru al Educaţiei voi lupta pentru ca profesia de dascăl, de cadru didactic, să fie una respectată. (...) Munca profesorilor trebuie apreciată, iar în Ministerul Educaţiei vor găsi întotdeauna un partener", a spus Deca.
Ea a menţionat că legea învăţământului preuniversitar a fost intens dezbătută, iar forma supusă procesului parlamentar reprezintă rezultatul unui efort colectiv la care au contribuit voluntar mii de oameni.