Când vor fi vaccinați președintele Iohannis și premierul Cîțu?

Coordonatorul campaniei naționale de vaccinare, Valeriu Gheorghiță, a oferit noi detalii despre campanie și despre serul produs de BioNTech și Pfizer.

Când vor fi vaccinați președintele Iohannis și premierul Cîțu?
Foto: presidency.ro


Prima tranșă, una simbolică, de 10.000 de doze, din vaccinul împotriva COVID-19 a ajuns la Institutul Național „Cantacuzino” sâmbătă dimineață, iar coordonatorul campaniei naționale de vaccinare a oferit noi detalii despre campanie și despre serul produs de BioNTech și Pfizer. Cu această ocazie, oficialul a fost întrebat când se vor vaccina Președintele României și prim-ministrul.

Întrebat dacă poate confirma că prima persoană vaccinată împotriva COVID-19 va fi un cadru medical, dar și când se vor vaccina oficialii români, mai exact premierul și Președintele României, Valeriu Gheorghiță a răspuns: „Da, este vorba despre un cadru medical, pentru că avem o strategie de vaccinare care prevede în prima etapă vaccinarea personalului medical și a personalului din domeniul social. În ceea ce privește a doua întrebare, acest lucru se va întâmpla la momentul potrivit, și anume când începe etapa de vaccinare care prevede vaccinarea demnitarilor”.


Tot sâmbătă, coordonatorul campaniei de vaccinare împotriva COVID-19 a precizat că, „în momentul de față, sunt foarte puține contraindicații legate de vaccinare”.
„Fiecare ezitare, fiecare întrebare, fiecare reticenţă este absolut legitimă, important este să fim suficient de capabili noi să oferim răspunsurile necesare fiecărei persoane. Trebuie să avem încredere în personalul medical, să discutăm cu medicii de familie, să discutăm cu medicii care cunosc istoricul nostru medical pentru a putea lua cea mai bună decizie vizavi de indicaţia de vaccinare. Din punctul nostru de vedere, în momentul de faţă, sunt foarte puţine contraindicaţii legate de vaccinare. Or, din acest punct de vedere cred că doar comunicarea şi informarea sunt căile potrivite prin care fiecare persoană poate să ia decizia cea mai bună, care să îi asigure protejarea sănătăţii lui, a familiei, a celor dragi şi a comunităţii în general", a declarat Valeriu Gheorghiţă.
Întrebat cum ar trebui să procedeze persoanele înainte de vaccinare, coordonatorul campaniei naționale a răspuns: „În primul rând, este important istoricul medical al fiecărei persoane. De aceea, este important rolul medicului de familie. Din punct de vedere al investigațiilor anterior vaccinării, nu avem nevoie de investigații care trebuie făcute înainte de efectuarea vaccinării, ținând cont de faptul că la centrul de vaccinare există un triaj care se face fiecărei persoane, în ideea de a identifica reacțiile acute, febrile, stările febrile care contraindică temporar vaccinarea”. (B1 TV)