Ce riscă șoferii prinși drogați sau beți la volan?
Parlamentul a adoptat marți proiectul de lege care prevede că şoferii prinşi băuţi sau drogaţi la volan vor rămâne 10 ani fără permis auto.
Deputații au adoptat, marți, proiectul de lege care înăsprește pedepsele pentru cei care conduc sub influența alcoolului sau a drogurilor.
Astfel, șoferii care conduc băuți sau drogați riscă să rămână fără permis de conducere până la 10 ani. De asemenea, dacă șoferii drogați sau băuți produc un accident rutier, iar victimele decedează, pedeapsa este condamnarea la închisoare între 15 și 25 de ani.
”Mă bucur că proiectul a trecut cu cvasi-unanimitate și prin Camera Deputaților, și prin Senat. E un proiect care introduce trei măsuri pentru combaterea consumului și traficului de droguri sau alcool”, a spus senatorul PSD, Robert Cazanciuc, inițiator al proiectului.
Astfel că judecătorii vor putea suspenda permisul de conducere până la 10 ani şoferilor prinşi la volan cu alcoolemie mai mare de 0,8/mie sau drogaţi.
Legea prevede pedepse înăsprite pentru multe categorii de infracțiuni legate de traficul de droguri.
Această lege prevede pedepse înăsprite pentru multe categorii de infracțiuni legate de traficul de droguri, precum şi circumstanţe agravante pentru cei care folosesc minori. Totodată, pedeapsa cu închisoarea nu va mai putea fi amânată pentru anumite infracțiuni legate de traficul de droguri.
”Un alt aspect al legii este că majorează pedepsele privind finanţarea faptelor ce au legătură cu traficul şi consumul de droguri”, a mai precizat Robert Cazanciuc.
Camera Deputaților e decizională, astfel că proiectul urmează să ajungă la promulgare la președintele Klaus Iohannis.
Proiectul de lege a fost promovat după ce a avut loc accidentul de la 2 Mai, în care un Vlad Pascu, șoferul drogat, a accidentat mortal doi tineri.