Fumatul ar putea deveni interzis în apropierea școlilor și a stațiilor de transport în comun

Un proiect de lege inițiat de USR, prin care fumatul ar putea deveni interzis în apropierea școlilor, unităților sanitare, dar și în apropierea stațiilor de transport în comun, a fost adoptat tacit.

Fumatul ar putea deveni interzis în apropierea școlilor și a stațiilor de transport în comun


Un proiect de lege inițiat de parlamentarii USR, prin care fumatul ar putea deveni interzis în apropierea școlilor, unităților sanitare (50 de metri), dar și în apropierea stațiilor de transport în comun (15 metri), a fost adoptat tacit luni, 16 octombrie, de plenul Senatului, potrivit Agerpres.

De asemenea, aruncarea chiştoacelor de ţigări şi a altor deşeuri din tutun în locurile publice s-ar putea sancționa cu o amendă contravenţională de la 100 la 500 de lei, se mai arată în proiectul de lege.
Proiectul pentru completarea Legii nr. 349/2002 pentru prevenirea si combaterea efectelor consumului produselor din tutun, precum şi pentru completarea si modificarea Legii nr.61/1991 pentru sancţionarea faptelor de încălcare a unor norme de convieţuire socială are ca scop extinderea protecţiei pentru nefumători, în mod particular pentru copii, prin interzicerea fumatului în apropierea şcolilor, parcurilor, terenurilor sportive şi staţiilor de aşteptare pentru transportul public, precum şi în autovehiculele private atunci când sunt prezenţi minori, potrivit inițiatorului.
Modificarea legislativă vine pentru protejarea sănătății populației, în special a grupurilor vulnerabile de copii, de consecințele nocive ale fumatului pasiv.
„Un studiu extins publicat de American Lung Association în 2019 a scos în evidenţă că expunerea la fumul de tutun este responsabilă pentru aproape 50.000 de decese printre nefumători în fiecare an numai în Statele Unite. Acest impact sever asupra sănătăţii publice necesită acţiuni legale concrete pentru a diminua riscul asupra populaţiei”, se arată în expunerea de motive.
În România, adulții fumători, adică unul din șase, au declarat că au început să fumeze înainte împlinirea vârste de 14 ani, în timp ce 38% au declarat că au început să fumeze înainte de 18 ani.
În prezent, 14,6% dintre copiii școlarizați cu vârsta cuprinsă între 13 și 15 ani fumează, însemnând că aproximativ 90.000 de copii din categoria menționată anterior au șanse să devină fumători zilnic.
8,2% dintre copii (13-15 ani) au folosit (în ultimele 30 de zile) ţigarete electronice.
3,1% dintre copiii şcolarizaţi (13-15 ani) au folosit (în ultimele 30 de zile) dispozitive electronice de încălzit tutun, mai arată sursa citată.
Irlanda și Marea Britanie au implementat deja legi similare cu succes, având rezultate pozitive în privința reducerii expunerii la fumatul pasiv și în îmbunătățirea sănătății publice.
Proiectul va fi dezbătut şi supus plenului Camerei Deputaţilor, for legislativ decizional în acest caz.