Ciolacu: Nu vorbim de introducere de noi taxe, vorbim de reduceri de cheltuieli în sistemul bugetar

Premierul Marcel Ciolacu a amintit despre pachetul de legi pe care și-l va asuma în Parlament, insistând că între măsurile fiscale nu se va regăsi o creștere a TVA peste 19 la sută.

Ciolacu: Nu vorbim de introducere de noi taxe, vorbim de reduceri de cheltuieli în sistemul bugetar


Premierul Marcel Ciolacu a afirmat, vineri, la Bruxelles, în privinţa măsurilor fiscale pentru care îşi va asuma răspunderea în Parlament, că nu vor fi introduse taxe noi şi nu este vorba de scăderi de salarii în zona bugetară, ci reducerea cheltuielilor din sistemul bugetar, ceea ce este "total corect".

"A fost o discuţie, repet, pe principii. Principiul de bază - am plecat că eu sub nicio formă nu sunt de acord cu creşterea TVA-ului. Aici normal că s-au căutat alte soluţii, acolo unde Comisia (n.r. - Europeană) a depistat că există anumite probleme de necompetitivitate corectă în abordările comerciale. Nu vorbim de introducere de noi taxe, nu vorbim de austeritate, vorbim de reduceri de cheltuieli din sistemul bugetar, ceea ce mi se pare total corect. Dorim să ridicăm nivelul de luptă cu evaziunea fiscală, în momentul în care ai ajuns la 160 de miliarde în România, estimare, pe evaziune fiscală. De exemplu, numai la TVA este în jur de 20 de miliarde. Şi vorbim de scoaterea unor excepţii din Codul fiscal. (...) Nu vorbim în zona bugetară de scăderi de salarii", a precizat Ciolacu, întrebat, la o conferinţă de presă, dacă în întâlnirile de la Comisia Europeană s-a cerut eliminarea facilităţilor.
Marcel Ciolacu a adăugat că este vorba de echitate socială.
"Nu poţi să fii un bugetar de lux şi să primeşti şi norme de hrană sau tichete de vacanţă. Vorbim de o echitate socială. Nu pot să vin să măresc TVA-ul, care se măreşte şi pentru cel cu veniturile foarte mici, şi cu o impozitare mare a muncii şi acelaşi suport. Nu poţi să creşti nivelul de trai în acelaşi mod sau să-l scazi în acelaşi mod. (...) Fiecare categorie se va analiza şi se va discuta, iar pe acea lege, repet, voi veni în Parlament să-mi asum răspunderea", a arătat premierul.

El a mai spus că, în urma acestor măsuri, va rezulta o sumă în plus la buget "suficientă" pentru încadrarea în viitorul deficit asumat şi pentru a avea "perspectiva pentru anul 2025 de a îndeplini ţinta de 3%".
Întrebat în legătură cu faptul că există o recomandare a Comisiei Europene de a elimina plafoanele pentru facturile la energie, Ciolacu a răspuns: "Am plecat de la ideea că se menţin facilităţile până când puterea de cumpărare a românilor începe să crească".
"Acest lucru se face concomitent şi cu scăderea inflaţiei. Acum e normal să vedem care este suportul şi cât poate statul să susţină. (...) Există discuţii pentru scoaterea unor facilităţi. Ştiţi foarte bine că multe sunt şi din programele europene pe care domnul Câciu le-a prins şi în exerciţiul financiar viitor", a adăugat Ciolacu.
Legat de modul de taxare a microîntreprinderilor, premierul a explicat că aceasta este "una dintre problemele ridicate de către Comisia Europeană".
"Vom vedea, împreună cu ministrul de Finanţe, la ce concluzie sau ce soluţie e cea mai bună. (...) E greu să dai explicaţii când vezi un rulaj de peste 270 de miliarde şi un câştig direct, un profit direct de aproape 15 miliarde de euro, impozitate cu 1%, după ce ai avut alte 20% deduceri. E un pic cam mult şi cu o rentabilitate de peste 50%", a mai spus prim-ministrul.