Iohannis: Trebuie să aducem vaccinul mai aproape de oameni, în special în zona rurală

Președintele Klaus Iohannis a declarat, marți, că vaccinarea anti-COVID-19 trebuie să fie adusă mai aproape de oameni, mai ales de cei care locuiesc în mediul rural.

Iohannis: Trebuie să aducem vaccinul mai aproape de oameni, în special în zona rurală
Foto: presidency.ro


Preşedintele Klaus Iohannis a declarat marţi, după întâlnirea cu membri ai Guvernului pe tema campaniei de vaccinare, că s-a discutat accelerarea campaniei de vaccinare, care merge bine, dar că vaccinul trebuie adus mai aproape de oameni, în special în zona rurală, precizând că primarii şi alte autorităţi locale, indiferent de culoarea politică, trebuie să se implice activ.

”Succesul pe care l-am avut până acum este preponderent în mediul urban”, a atras atenția șeful statului, făcând apel la aleșii locali să se implice și ”chiar să se meargă din poartă în poartă pentru a le spune oamenilor cât de important este să se vaccineze”.
”Am discutat despre accelerarea campaniei de vaccinare. Campania merge bine, maratoanele au fost un succes, dar trebuie să aducem vaccinul mai aproape de oameni. De succesul vaccinării unui număr cât mai mare de români depinde redeschiderea completă a tuturor sectoarelor socio-economice și construirea României post-pandemice. Primarii și alte autorități locale, indiferent de culoarea politică, trebuie să se implice activ în campania de vaccinare. Succesul pe care l-am avut până acum este preponderent în mediul urban, de aceea este important să acționăm mai intens și în zona rurală, pentru că acolo, accesul la un centru de vaccinare este, de multe ori, mai dificil. Oamenii trebuie să fie informați, în localitățile mici, chiar să se meargă din poartă în poartă pentru a le spune oamenilor cât de important este să se vaccineze. Aici intervin centrele mobile, care sunt esențiale pentru a crește ritmul de imunizare și în mediul rural. Este important să mergem noi către oameni, iar autoritățile locale, cu toate mijloacele pe care le au, să le faciliteze vaccinarea, să creăm posibilități de vaccinare atât la locul de muncă, cât și în spațiile recretive”, a atras atenția președintele. 
Totodată, Klaus Iohannis a subliniat că pe termen mediu, scopul vaccinării populației este acela de a fi atinsă imunitatea colectivă. 
”Obiectivul campaniei de vaccinare este, pe termen scurt, acela de a reduce numărul îmbolnăvirilor, spitalizărilor și deceselor provocate de COVID-19, iar acest lucru se întâmplă deja. Pe termen mediu, scopul este, bineînțeles, acela de atinge pragul critic de imunitate care să stopeze definitiv transmiterea comunitară a virusului”, a spus Klaus Iohannis.