Iohannis: România continuă să fie un partener solid şi de încredere al Germaniei

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, luni, că România şi Germania se bucură de o relaţie privilegiată, de natură strategică.

Iohannis: România continuă să fie un partener solid şi de încredere al Germaniei
Foto: presidency.ro


Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, luni, că România şi Germania se bucură de o relaţie privilegiată, de natură strategică.

"România continuă să fie un partener solid şi de încredere al Germaniei în spaţiul central şi sud-est european, cu un profund ataşament faţă de valorile europene şi euroatlantice", a declarat Iohannis, la un eveniment organizat cu prilejul Zilei Unităţii Germane.
El a amintit că în acest an se aniversează 30 de ani de la semnarea Tratatului româno-german privind cooperarea prietenească şi parteneriatul în Europa.
Potrivit şefului statului, cooperarea strânsă dintre cele două ţări se bazează dialogul politico-diplomatic dinamic, pe cooperarea economică substanţială, precum şi pe importante legături interumane. În acest context, el a amintit de întâlnirile cu preşedintele Germaniei, Frank-Walter Steinmeier, şi cu cancelarul federal, Olaf Scholz.
Preşedintele Iohannis a afirmat că relaţiile româno-germane se bazează pe legături profunde între societăţile şi economiile celor două ţări.
"Comunitatea românească numeroasă din Germania, foarte bine integrată în societatea germană, contribuie în mare măsură la diversitatea socio-culturală şi la prosperitatea statului german. În egală măsură, comunitatea etnicilor germani din România şi-a adus o contribuţie însemnată, de-a lungul secolelor, la dezvoltarea socială, economică şi culturală a statului român. Un instrument important de promovare a identităţii minorităţii germane este Comisia mixtă interguvernamentală pentru etnicii germani din România. Apreciem foarte buna desfăşurare a ediţiei din anul acesta, de la Berlin, şi aşteptăm deja ediţia de anul viitor, care va avea loc la Timişoara", a spus el.

Şeful statului a evocat şi componenta economică a relaţiei bilaterale cu Germania, arătând că această ţară continuă să fie cel mai important partener comercial al României, cu o valoare a schimburilor bilaterale de peste 35 de miliarde de euro anul trecut, în creştere faţă de anii precedenţi. De asemenea, el a indicat că aceste schimburi au ajuns deja la aproape 20 de miliarde de euro în prima jumătate a anului curent. Preşedintele Iohannis a precizat şi că Germania este al treilea investitor în economia românească, cu investiţii substanţiale realizate inclusiv în sectoare de vârf.
Klaus Iohannis a evocat şi cooperarea bilaterală în domeniul educaţiei, în special expertiza germană şi sprijinul pentru implementarea educaţiei duale, care este un factor-cheie în creşterea capacităţii de inserţie profesională a tinerilor.
"Continuarea proiectelor şi a iniţiativelor în acest domeniu creează sinergii între educaţie şi economie şi poate contribui substanţial la dezvoltarea cooperării noastre economice", a afirmat şeful statului.
Preşedintele a vorbit şi despre războiul din Ucraina, arătând că acesta generează implicaţii politico-economice şi de securitate ample, precum şi consecinţe umane tragice.
"În acest context, procesul de reunificare şi reconstrucţie a Germaniei continuă să fie o sursă de inspiraţie pentru depăşirea dificultăţilor actuale. Căderea Zidului Berlinului rămâne un simbol al solidarităţii, al democraţiei, al unităţii şi al păcii. Cancelarul reunificării Germaniei, Helmut Kohl, considera acordarea Premiului Nobel pentru Pace Uniunii Europene, în 2012, drept 'înţeleaptă şi vizionară' şi 'o confirmare a proiectului de pace european'. Astăzi, acest proiect este în pericol şi avem datoria să îl protejăm neîncetat. (...) Pentru a putea face faţă actualelor provocări regionale şi globale, este necesar ca statele care împărtăşesc valorile democraţiei, ale statului de drept şi ale respectului pentru drepturile omului să îşi întărească coordonarea, solidaritatea şi unitatea. (...) Reunificarea poporului german, la 3 octombrie 1990, şi proiectul Uniunii Europene, care este astăzi mai viu decât oricând, sunt exemple de reuşite care oferă cetăţenilor europeni şansa de a trăi în pace, libertate şi prosperitate, precum şi puterea de a depăşi dificultăţile şi provocările lumii actuale prin acţiune comună şi prin solidaritate", a spus Iohannis.
Printre cei care au participat la eveniment s-au numărat preşedintele Camerei Deputaţilor, Camerei Deputaţilor, şi premierul Nicolae Ciucă. (Agerpres.ro)