Ciolacu: Președintele ne-a felicitat că PSD a câștigat alegerile. Propunerea lui Rafila este onorabilă

Liderii PSD au participat la consultările cu Klaus Iohannis, pentru desemnarea noului premier.

Ciolacu: Președintele ne-a felicitat că PSD a câștigat alegerile. Propunerea lui Rafila este onorabilă


Liderul PSD, Marcel Ciolacu susține o primă conferință de presă, luni, după consultările de la Palatul Cotroceni dintre președintele Klaus Iohannis și delegația PSD. Marcel Ciolacu, a afirmat, că preşedintele Klaus Iohannis a recunoscut că alegerile au fost câştigate de PSD şi a felicitat această formaţiune. PSD l-a propus pe Alexandru Rafila pentru funcţia de premier, şeful statului apreciind că este o propunere ”onorabilă”. PSD i-a propus preşedintelui un guvern de uniune naţională.

„Președintele României a recunoscut faptul și chiar ne-a felicitat că Partidul Social Democrat a câștigat aceste alegeri. De asemenea, a spus că propunerea Partidului Social Democrat, în persoana domnului doctor Alexandru Rafila, este o propunere onorabilă. Am menționat faptul că acele negocieri ridicole, pe lângă Constituție, de la Vila Lac 1, nu au ce căuta într-o democrație reală și vom aștepta finalizarea tuturor negocierilor pentru a trage o concluzie. Am insistat că România trece printr-o perioadă complicată, atât din punctul pandemiei, al crizei sanitare, cât și a crizei economice, și nu ne permitem o majoritate, în Parlament, fragilă și considerăm în continuare că un guvern de uniune națională este cea mai bună soluție în acest moment pentru România. Normal, în această construcție politică, partidul care a câștigat alegerile trebuie să desemneze primul-ministru în persoana domnului Alexandru Rafila. Am insistat că România trece printr-o perioadă delicată, atât criză sanitară cât şi economică şi nu ne permitem o majoritate fragilă în Parlament. Un guvern de uniune naţională e cea mai bună soluţie pentru România”, a declarat Marcel Ciolacu.
"Dorim un guvern de uniune naţională, dar cu menţiunea că PSD, care a câştigat alegerile parlamentare, va face propunerea de premier. Dacă respectăm spiritul Constituţiei, vedem decizia preşedintelui privind persoana desemnată. Domnii Orban şi Barna, cu părere de rău, au pierdut alegerile iar acum vor să se salveze. I-aţi văzut cum discută soluţii? Ei discută cum îşi împart funcţii", a mai declarat preşedintele PSD.
Întrebat dacă a avut discuţii cu George Simion (AUR), Marcel Ciolacu a răspuns: "Am avut o discuţie telefonică. Nu are nicio relevanţă cine a sunat".
"E foarte clar că preşedintele rămâne în logica campaniei electorale, doreşte un guvern al său şi nu respectă Constituţia. PSD nu va vota un astfel de guvern", a mai spus Ciolacu, întrebat cum ar acţiona dacă preşedintele Iohannis va face o nominalizare din partea partidelor de dreapta.