Cioloș nu acceptă un guvern de compromis: Nu facem decât să amânăm criza până la primăvară

Președintele USR, Dacian Cioloș a declarat că partidul trecut în opoziție rămâne ferm, pe poziție. Nu va accepta refacerea coaliției cu Florin Cîțu sau Nicolae Ciucă în fruntea executivului.

Cioloș nu acceptă un guvern de compromis: Nu facem decât să amânăm criza până la primăvară


Președintele USR, Dacian Cioloș a declarat că partidul trecut în opoziție rămâne ferm, pe poziție. Nu va accepta refacerea coaliției cu Florin Cîțu sau Nicolae Ciucă în fruntea executivului și mai ales, pentru o perioadă scurtă.

„Am înțeles că domnul Cîțu spunea că trebuie să înțelegem importanța momentului și tocmai pentru că am înțeles, am propus refacerea coaliției. Acum, domnul Cîțu nu mai e premier, pentru că a picat în Parlament, deci să reluăm discuția asta, că ar trebui el să fie premier sau să compensăm noi cu ceva… USR-ul a compensat cu doi miniștri care au fost dați afară de premierul Cîțu. Noi am vorbit foarte mult despre un program de guvernare, despre măsuri care trebuie luate, de modul în care ar trebui să funcționăm în coaliție, pentru a reconstrui încrederea unii în ceilalți”, a declarat Cioloș la B1 TV.
Întrebat despre ranchiuna pe care o poartă Klaus Iohannis celor de la USR, Cioloș a povestit ce a discutat la consultări cu oficialul de la Cotroceni.
„Sincer, nu am nicio explicație (n.r. – cu privire la supărarea lui Iohannis). La întâlnirile pe care le-am avut la Cotroceni, al consultări, domnul Iohannis nu ne-a dat de înțeles sau nu ne-a explicat motivele supărării specifice pe noi. Evident, ne-a spus că este supărat că nu mai funcționează coaliția, că nu s-au făcut reforme. Noi i-am spus unde au fost blocajele, de ce nu s-au făcut reforme.
Mie nu-mi place să revin la subiectele din trecut și să las impresia oamenilor că noi ne tot scuzăm. Dar totuși, au fost doi miniștri dați afară fără consultare cu conducerea partidului din care făceanu parte, s-a pus pe ordinea de zi forțat de premier un proiect de ordonanță de urgență care vizau totuși 10 miliarde de euro angajamente datorie pe care România trebuie să o plătească în următorii ani și era firesc să avem o opinie, pentru că făceam parte din guvernul care trebuia să aprobe acel document și să ne punem de acord pentru acel proiect de ordonanță”, a declarat Cioloș.
Criza politică ar putea continua, potrivit declarațiilor lui Dacian Cioloș.
„Cu acest guvern, de trei luni de zile, nu facem decât să amânăm criza până la primăvară, pentru că problema va reveni. Doar PNL-ul să nu aibă vreo înțelegere cu PSD, pentru a guverna până în 2024…”, a mai transmis fostul premier.