Constanța: Consilierii locali au aprobat achiziția de echipamente IT pentru elevi

Consiliul local al municipiului Constanța a fost convocat în ședință extraordinară, astăzi, în sala „Remus Opreanu” a Consiliului Județean Constanța. Pe ordinea de zi s-a aflat un singur proiect de hotărâre.

Constanța: Consilierii locali au aprobat achiziția de echipamente IT pentru elevi


Consilierii locali au fost convocaţi, luni, de la ora 13.00, la o şedinţă extraordinară, în sala „Remus Opreanu”a Consiliului Judeţean Constanţa. La ședința Consiliului Local, patru aleși au participat în sistem online, în timp ce restul de 23 au fost prezenți în sală. Pe ordinea de zi s-a aflat un singur proiect de hotărâre care vizează dotarea unităţilor de învăţământ preuniversitar de stat din municipiul Constanţa cu echipamente IT, în contextul pandemiei de coronavirus. Este vorba despre îmbunătăţirea conţinutului digital şi a infrastructurii TIC (Tehnologia Informaţiei şi Comunicaţiei).
În cadrul Programului Operațional Competitivitate 2014-2020, Axa prioritară Tehnologia informației și comunicațiilor (TIC) pentru o economie digitală competitivă, Acţiunea 2.3.3 Îmbunătăţirea conţinutului digital și a infrastructurii TIC sistemice în domeniul e-educaţie, e-incluziune, e-sănătate și e-cultură, în contextul acesta al crizei sanitare generate de noul coronavirus, avem alocaţi 100 de milioane de euro şi alocarea proiectelor se face după principiul primul venit, primul servit. Săptămâna trecută am convocat toţi directorii de şcoli şi licee din Constanţa, le-am explicat că trebuie să îşi facă fiecare o analiză asupra unităţii de învăţământ în care activează şi să ne spună de ce au nevoie. Le-am dat o listă cu ce materiale putem achiziționa prin acest proiect, pentru a fi eligibile (laptopuri, tablete, routere, videoproiectoare, table inteligente etc.), iar ei ne-au trimis necesarul. I-am rugat să nu supra estimeze, să fie atenți la finanțarea dublă, iar toate informațiile astea noi și am construit proiectul. E urgent să fie depus. Cofinanțarea noastră este mică și ar fi fost păcat să ratăm așa ceva”, a declarat primarul Vergil Chițac înainte de supunerea la vot a proiectului.
Valoarea totală a proiectului este de 50.255.311 lei, iar cofinanţarea este de 1.440.039 lei. Proiectul a trecut în unanimitate, toţi consilierii care au fost prezenţi votând pentru acest lucru.

Consiliurul PSD, Costin Răsăuțeanu, a solicitat ca Primăria Constanța să ofere tablete tuturor elevilor din municipiul Constanța, fără să se facă discriminare. "Trebuie să fim foarte atenți la toții copiii și elevii din Constanța să beneficieze de aceste tablete, să nu facem discriminare și tocmai de aceea, binențeles, evitând finanțarea lucrurilor greșite de achiziție deja, care s-au achiziționat de la Ministeru Educației, Consiliul Local, ar trebui neapărat să ne îndreptăm cu atenție și să ne asigurăm că toți copiii de la școală și licee, vor beneficia de aceste tablete" a declarat Răsăuțeanu înainte de supunerea la vot a proiectului.
Proiectul "Dotarea unităţilor de învăţământ preuniversitar de stat din municipiul Constanţa cu echipamente IT, în contextul COVID-19" și a cheltuielilor aferente, inițiat de Vergil Chițac a fost votat în unanimitate de către toți cei 27 de consilierii locali.


„Art.1. Se aprobă proiectul ” Dotarea unităţilor de învăţământ preuniversitar de stat din municipiul Constanţa cu echipamente IT, în contextul COVID-19″ şi cheltuielile aferente.
Art.2. Se aprobă valoarea totală a proiectului ” Dotarea unităţilor de învăţământ preuniversitar de stat din municipiul Constanţa cu echipamente IT, în contextul  COVID-19″, în cuantum de 50.255.311,02 lei (inclusiv TVA), din care valoarea totală eligibilă 50.221.991,02 lei şi valoare totală neeligibilă de 33.320,00 lei.
Art.3. Se aprobă contribuția de 2% în cuantum de 1.004.439,82 lei, reprezentând cofinanțarea din valoarea eligibilă a proiectului “Dotarea unităţilor de învăţământ preuniversitar de stat din municipiul Constanţa cu echipamente IT, în contextul COVID-19.
Art. 4. Sumele reprezentând cheltuieli conexe ce pot apărea pe durata implementării proiectului “Dotarea unităţilor de învăţământ preuniversitar de stat din municipiul Constanţa cu echipamente IT, în contextul COVID-19”, pentru implementarea proiectului în condiții optime, se vor asigura din bugetul local.“, se arată în proiectul de hotărâre.
Primăria Constanța vrea să cumpere, cu fonduri europene, tablete uz școlar – 24.453 de bucăți, sisteme management dispozitive – 24.453 de bucăți, laptopuri – 338 de bucăți, sisteme desktop monitor – 296 bucăți, sisteme All-In-One – 244 de bucăți, camere web – 115 de bucăți, camere web conferinţă – 652 de bucăți, proiectoare 646 de bucăți, ecrane proiecţie trepied manual – 126 de bucăți, ecrane proiecție perete cu telecomandă – 462 de bucăți, routere wireless – 349 de bucăți, table interactive – 726 bucăți și tablete grafice – 781 bucăți.