Tanczos Barna, prezent la Eforie Sud: În 12 săptămâni terminăm lucrările de lărgire a plajei

Ministrul Mediului Tanczos Barna, a declarat că lucrarea va fi finalizată în 12 săptămâni, valoare investiţiei fiind de 600 de milioane de lei.

Tanczos Barna, prezent la Eforie Sud: În 12 săptămâni terminăm lucrările de lărgire a plajei


Ministrul Mediului Tanczos Barna, a declarat că lucrarea va fi finalizată în 12 săptămâni, valoare investiţiei fiind de 600 de milioane de lei. Ministrul a mai precizat că alte trei loturi de pe litoral vor mai trebui înnisipate în cadrul aceluiaşi proiect.

„E o investiţie pe termen lung. Zeci de ani turiştii vor folosi aceste zone de plajă, iar zona costieră va fi protejată prin aceste lucrări. Prin fonduri UE sunt finanţate toate contractele, cele două loturi de aici depăşesc 600 de milioane de lei. Mă bucur că viteza cu care se lucrează acum e una bună. În 12 săptămâni ar trebui să terminăm această lucrare”, a declarat ministrul.

Acesta a precizat că obiectivul ambițios poate fi atins, căci se lucrează cu utilaje de mare capacitate, cele mai performante.

„Mai sunt trei loturi care trebuie finalizate, acolo există reluarea procedurii de licitaţie pentru că s-a anulat licitaţia. Avem timp suficient ca să terminăm şi acolo, căci viteza de lucru şi eficienţa vor fi la fel de mari”, a mai spus Tanczos.

Tanczos Barna a mai susținut că pentru Ministerul Mediului e extrem de importantă protejarea biodiversității din zonă, așa că se iau măsuri în acest sens.

„Se vor muta speciile care trebuie protejate temporar şi vor fi readuse după finalizarea lucrărilor. Aceste specii caracteristice zonei trebuie protejate. Şi această componenta e finanţată tot din fonduri europene. După finalizare, vom merge mai departe pe aceeaşi procedură de amenajare a plajei, pe care am deschis-o şi pe zona Constanţa – Mamaia, acolo săptămâna viitoare se va depune documentaţia finalizată de Ordinul Arhitecţilor pentru concursul internaţional de soluţii.

În toamnă, se va deschide licitaţia pentru proiectarea amenajării şi sper ca la anul să avem un câştigător, o companie care să gândească amenajarea zonei de plajă din Mamaia. Speciile pe care le protejăm vor fi mutate şi readuse pentru a se înmulţi şi pentru a rămâne protejate pe termen lung”, a explicat ministrul Tanczos Barna.

Lucrările pe sectorul de litoral de la Eforie Sud sunt efectuate de compania olandeză Van Oord. Marius Stamat, managerul sucursalei Constanţa a companiei, a declarat că în primăvara anului viitor se vor face lucrările de implantare de iarbă de mare.

Plajele lărgite vor avea lăţimi între 100 şi 140 de metri.