Criminalii, violatorii și tâlharii nu mai pot fi eliberați condiționat înainte de termen

Criminalii, violatorii și tâlharii nu mai pot fi eliberați condiționat. Așa prevede o lege inițiată de șapte liberali și adoptată decisiv de Camera Deputaților

Criminalii, violatorii și tâlharii nu mai pot fi eliberați condiționat înainte de termen


Criminalii, violatorii și tâlharii nu mai pot fi eliberați condiționat. Așa prevede o lege inițiată de șapte liberali și adoptată decisiv de Camera Deputaților. 

"Urmare a acestei legi, nu mai pot fi eliberați condiționat infractorii care comit următoarele infracțiuni: omor, omor calificat, exploatarea cerșetoriei, folosirea unui minor în scop de cerșetorie, folosirea serviciilor unei persoane exploatate, violul, agresiunea sexuală, act sexual cu un minor, corupția sexuală, tâlhăria calificată, tâlhăria urmată de moartea victimei. PNL este partidul care a abrogat și recursul compensatoriu prin care PSD și acoliții lui au eliberat mai repede din pușcării peste 21.000 de infractori periculoși, lăsați să umble liber pe străzile României. Vom continua să eliminăm din parlament legile PSD prin care se dau mai multe drepturi infractorilor decât victimelor acestor infracțiuni violente, a declarat Florin Roman, unul dintre inițiatori. 

Proiectul mai spune că liberarea condiționată în cazul detenției pe viață poate fi dispusă dacă cel condamnat a executat efectiv 25 de ani de închisoare. În cazul celor care se află în închisoare, se dispune liberarea condiționată dacă cel condamnat a executat cel puțin trei pătrimi din durata pedepsei, în cazul închisorii care nu depășește 10 ani, sau cel puțin patru cincimi din durata pedepsei, în cazul închisorii mai mari de 10 ani.

În cazul condamnatului care a împlinit vârsta de 65 de ani, se poate dispune liberarea condiționată, după executarea efectivă a două treimi din durata pedepsei, în cazul închisorii ce nu depășește 10 ani, sau a cel puțin trei pătrimi din durata pedepsei, în cazul închisorii mai mari de 10 ani, dacă sunt îndeplinite condițiile prevăzute în alin.(1) lit.b)”, mai spune proiectul de lege. 
Legea urmează să fie trimisă președintelui Klaus Iohannis pentru promulgare.