Cuplul care a aruncat în aer bancomate din județul Constanța și-au recunoscut faptele

Procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanța au dispus trimiterea în judecată, în stare de arest preventiv, a doi suspecți, acuzați pentru săvârșirea infracțiunilor de distrugere, furt calificat.

Cuplul care a aruncat în aer bancomate din județul Constanța și-au recunoscut faptele


Procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanța au dispus trimiterea în judecată, în stare de arest preventiv, a doi suspecți, acuzați pentru săvârșirea infracțiunilor de distrugere, furt calificat, nerespectarea regimului armelor și munițiilor, nerespectarea regimului materialelor explozive, contrabandă cu arme și materiale explozibile.

Una dintre suspecte ar fi fabricat materiale explozive, le-a transportat cu un autoturism la și de la locul comiterii faptelor și a asigurat paza zonelor de comitere a faptelor. Celălalt suspect a distrus trei bancomate de pe raza județului Constanța pentru a lua banii din interiorul acestora.
În două cazuri au fost utilizate materiale explozive, cel dintâi introducând în țară și deținând fără drept o armă neletală de tir supusă autorizării.
Infracțiunile s-au desfășurat în datele de 15 noiembrie 2022, în jurul orei 03:06, 18 noiembrie 2022, în jurul orei 03:10, în data de 28 spre 29 noiembrie, în jurul orei 03:32 și în cursul lunii iulie a anului 2022.
După comiterea ultimei acțiuni, cei doi au fost prinși în flagrant de autorități, după săvârșirea faptelor, în autovehiculul cu care se deplasau, fiind găsită ultima sumă de bani sustrasă și alte materiale ce pot fi folosite ca probe. Totodată, pe parcursul urmăririi penale, ambii suspecți au recunoscut săvârșirea faptelor ce le-au fost reținute în sarcină.
Prin rechizitoriul din data de 13 ianuarie 2023 al Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanţa s-a dispus trimiterea în judecată, în stare de arest preventiv, a inculpaţilor A.G.C. şi S.K., acuzaţi pentru săvârşirea infracţiunilor de distrugere, furt calificat, nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor, nerespectarea regimului materialelor explozive, contrabandă cu arme şi materiale explozibile.
Din probatoriul administrat a rezultat, ca stare de fapt prezumtivă, că în urma înţelegerii prealabile, cu complicitatea inculpatei S.K., care a fabricat materialele explozive, l-a transportat cu un autoturism la şi de la locul comiterii faptelor şi a asigurat paza zonelor de comitere a faptelor, inculpatul A.G.C. a distrus trei bancomate de pe raza judeţului Constanța, în scopul de a sustrage bancnotele din interiorul acestora, în două cazuri folosind materiale explozive, cel dintâi introducând în ţară şi deţinând fără drept o armă neletală de tir supusă autorizării, după cum urmează:

  • la data de 15 noiembrie 2022, în jurul orelor 03:06, având faţa acoperită, inculpatul a provocat distrugeri cu un corp dur la aparatul ATM aparţinând unei bănci comerciale, instalat pe peretele exterior al clubului IDU din staţiunea Mamaia, cu scopul de a sustrage sume de bani, scop neatins datorită conformației constructive a bancomatului;
  • la data de 18 noiembrie 2022, în jurul orelor 03:10, după ce în prealabil a smuls camera video de la sistemul de supraveghere video al Primăriei Castelu, ulterior, prin folosirea de materiale explozive, a provocat distrugeri la aparatul ATM aparţinând unei bănci comerciale, situat în comuna Castelu, str. Republicii, jud. Constanţa, prin deflagraţie imobilul suferind prejudicii de circa 50.000 lei prin distrugerea structurii sale, iar banca suferind prejudiciul de 48.492,23 lei, după care din interiorul ATM-ului distrus a sustras suma de 1.550 lei;
  • la data de 28/29 noiembrie 2022, în jurul orelor 03:32, având fața acoperită, prin folosirea de materiale explozive fabricate de coinculpată, inculpatul a provocat distrugeri la aparatul ATM aparţinând unei bănci comerciale, instalat pe peretele exterior al Pavilionului Expoziţional Constanţa situat pe bulevardul Mamaia nr. 331A, din cauza deflagraţiei fiind provocate distrugeri masive asupra clădirii, în valoare de circa 15.000 euro, după care din interiorul ATM-ului distrus a sustras suma de 98.900 lei;
  • în cursul lunii iulie a anului 2022, deplasându-se dinspre Italia la volanul unei autoutilitare Iveco Daily, inculpatul A.G.C. a introdus în România, prin unul din punctele de trecere a frontierei de pe raza judeţului Satu Mare, fără drept, o armă neletală de tir sportiv din categoria C3, armă ce face parte din categoria celor supuse autorizării  şi pe care a deţinut-o fără drept și în mod neautorizat pe teritoriul României.

După comiterea ultimei acţiuni ilicite, cei doi inculpaţi au fost depistaţi în flagrant de organele de poliţie, la scurt timp după săvârşirea faptelor, în autovehiculul cu care se deplasau fiind găsită ultima sumă de bani sustrasă şi mijloace materiale de probă.
Pe parcursul urmăririi penale ambii inculpaţi au recunoscut săvârşirea faptelor ce le-au fost reţinute în sarcină. Dosarul cauzei a fost trimis spre soluţionare la Tribunalul Constanţa.
Precizăm că punerea în mişcare a acţiunii penale, reţinerea, arestarea preventivă sau trimiterea în judecată reprezintă etape şi măsuri în cadrul procesului penal, reglementate de Codul de procedură penală, care nu pot în nicio situaţie să înfrângă prezumţia de nevinovăţie de care se bucură oricare justiţiabil”, spun procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanța.