Curtea Supremă a decis: Obligativitatea purtării măștii în spații deschise este o măsură legală

Obligativitatea purtării măştii în exterior pe teritoriul României este legală, au decis marţi judecătorii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

Curtea Supremă a decis: Obligativitatea purtării măștii în spații deschise este o măsură legală


Magistrații de la Înalta Curte de Casație și Justiție au stabilit că obligativitatea purtării măștii de protecție în spațiile deschise este una legală. Curtea Supremă răstoarnă astfel o decizie din luna decembrie a Curții de Apel București.

Hotărârea definitivă a fost pronunțată marți de instanță într-un dosar în care o avocată a contestat decizia Departamentului pentru Situații de Urgență privind obligativitatea purtării măștii de protecție în spațiile deschise.
Curtea Supremă a admis recursul Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), faţă de o decizie a Curţii de Apel.
Reamintim că, pe 23 decembrie, Curtea de Apel Bucureşti a decis că masca nu poate fi obligatorie afară în spaţiile publice. Hotărârea a fost contestată de DSU.
Minuta şedinţei ÎCCJ:
"Admite recursul declarat de pârâtul Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă împotriva sentinţei nr. 1454 din data de 23 decembrie 2020 a Curţii de Apel Bucureşti - Secţia a IX-a contencios administrativ şi fiscal. Casează în parte sentinţa recurată cu privire la cererea completatoare formulată de reclamanta Ion Minodora şi, rejudecând : Admite excepţia lipsei de interes a cererii completatoare, invocată din oficiu. Respinge acţiunea în anulare a prevederilor art. 4 pct. 15 din Ordinul Şefului Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă nr. 4660427/17.12.2020, ca fiind lipsită de interes. Menţine restul dispoziţiilor sentinţei", se arată în minuta transmisă de Înalta Curte de Casație și Justiție. 
Menţine restul dispoziţiilor sentinţei. Definitivă. Pronunţată în şedinţă publică, astăzi 05 ianuarie 2021.
La finalul lunii decembrie, Curtea de Apel București a stabilit că decizia Comitetului Național pentru Situații de Urgență privind obligativitatea purtării măștii în spațiile publice deschise este nelegală.