Cutremur puternic cu magnitudine de 7,9 produs în largul peninsulei Alaska

Alerta de tsunami emisă inițial de meteorologi a fost anulată. Cutremurul a fost urmat de o serie de replici

Cutremur puternic cu magnitudine de 7,9 produs în largul peninsulei Alaska


Un cutremur cu magnitudinea 7,9 s-a produs luni în largul Peninsulei Alaska, conform Institutului american de geologie. Alerta de tsunami emisă inițial de meteorologi a fost anulată.

Seismul s-a produs la ora 20.53 GMT, la 24 de kilometri sud de insula Little Sitkin - care aparține de Alaska, la aproximativ 1370 de kilometri de orașul rus Petropavlovsk Kamciațki și 2957 kilometri de orașul canadian Whitehorse (Yukon). Inițial, institutul American de geologie a anunțat un seism cu magnitudinea 8.
Epicentrul a fost situat la o adâncime de 114,4 kilometri, potrivit oamenilor de știință americani. Cutremurul a fost urmat de o serie de replici, dintre care una cu magnitudinea 6. Nu s-au constatat pagube majore.
"Nu a existat o reacţie de panică", a relatat pentru AFP Layton Lockett, un oficial al oraşului Adak, după ce a dat alarma pentru evacuarea a aproximativ 150 de persoane din zonele de coasta.
"Suntem obişnuiţi cu astfel de cutremure", a spus el, declarându-se mulţumit că nu s-au înregistrat victime sau pagube importante.
Riscul producerii unui tsunami de mare amploare a fost exclus. 
"Pe baza datelor disponibile, nu se aşteapta un tsunami devastator în Pacific, în timp ce (arhipelagul) Hawaii nu este ameninţat", a anunţat Centrul de alertă a tsunamiurilor din Pacific.