DNA cere în instanţă o pedeapsă mai mare pentru Sorin Oprescu

DNA cere o pedeapsă mai mare pentru Sorin Oprescu. În prima instanță, fostul primar al Capitalei fusese condamnat la 5 ani și 4 luni de închisoare cu executare.

DNA cere în instanţă o pedeapsă mai mare pentru Sorin Oprescu


Un procuror de la Direcția Națională Anticorupție a solicitat, joi, la Curtea de Apel București, majorarea pedepsei pentru Sorin Oprescu, în dosarul în care fostul primar general al Capitalei a fost condamnat în primă instanță la 5 ani și 4 luni de închisoare cu executare, pentru săvârșire infracțiunilor de luare de mită, constituirea unui grup infracțional organizat și abuz în serviciu, transmite Agerpres.

Curtea de Apel București a finalizat judecarea apelului în această speță, iar joi a fost ziua pledoariilor finale.
Procurorul DNA este de părere că Tribunalul București a dictat o pedeapsă prea blândă în cazul lui Sorin Oprescu, în raport cu faptele și cu funcția pe care a deținut-o, astfel că a solicitat o pedeapsă orientată spre maximul special prevăzut de lege.
"Prin prisma funcţiei deţinute a înţeles să pervertească actul administrativ. A înţeles să comită cele mai grave fapte prevăzute de Codul penal", a spus procurorul anticorupție, făcând referire la fostul primar Sorin Oprescu.
De altfel, procurorul a cerut pedepse mai mari și pentru ceilalți inculpați din dosar.
În ultimul cuvânt în faţa instanţei, Oprescu a spus că procurorii au căutat prin toată lumea să vadă dacă are averi ascunse, dar nu au găsit nimic, susţinând că nu a încălcat niciodată legea.
"Niciodată procurorii DNA nu m-au ascultat. Au scris mereu că refuz să dau declaraţii. Am renunţat când am fost întrebat cai verzi pe pereţi despre ce face Băsescu. Am spus că nu am fost ales de oamenii din Bucureşti ca să ştiu ce face Băsescu. Ce nu spune DNA este că au făcut 21 de comisii rogatorii în toată lumea. Toate s-au întors fără răspunsuri. Nu am averi ascunse, nu am vile mascate, nu am averile despre care spun ei. Ce grup infracţional? Nu am făcut în viaţa mea parte din vreun grup (...) Fără falsă modestie, voi spune că în viaţa mea eu am făcut bine oamenilor. Toate acuzaţiile ce mi s-au adus au fost făcute doar pe vorbe, pe vorbele unui om care a vrut să scape mai uşor (...) N-am încălcat niciodată legea. Reţineţi, vă rog! Totuşi, am fost şi încă mai sunt chirurg, am fost primar general, am fost senator şi am o pregătire academică de ani de zile. Nu mi s-a reproşat niciodată încălcarea legii", a declarat Oprescu în ultimul cuvânt.
În primă instanță, fostul edil fusese condamnat la 5 ani și 4 luni de închisoare cu executare.
În mai 2019, Tribunalul București l-a condamnat pe fostul primar Sorin Oprescu la 5 ani și 4 luni de închisoare cu executare pentru fapte de corupție, iar procesul se află în faza de apel.
Potrivit DNA, în perioada 2013-2015, un grup bine organizat – la care a aderat și Sorin Oprescu – a înființat în administrația locală din București un sistem prin care operatorii economici care doreau să primească anumite contracte din partea instituțiilor publice aflate în subordinea primarului trebuiau să remită o parte din profitul brut realizat.
Astfel, conform DNA, în 5 septembrie 2015, Sorin Oprescu a primit la locuința din Ciolpani suma de 25.000 de euro de la subalternul său Bogdan Popa, director al Centrului Cultural Palatele Brâncovenești, iar banii ar fi provenit din acte de corupție.