Radu Mazăre nu va fi transferat în Madagascar

Curtea de Apel București a respins cererea lui Radu Mazăre, fostul primar al municipiului Constanța, prin care solicita să fie transferat în Madagascar.

Radu Mazăre nu va fi transferat în Madagascar


Judecătorii de la Curtea de Apel Bucuresti au dat o decizie importantă pentru viitorul lui Radu Mazăre. Ei au analizat contestația la executare formulată de fostul edil al Municipiului Constanța. Acum, judecătorii Curții de Apel au spus clar dacă fostul primar va fi retrimis în Madagascar sau dacă va rămâne în închisoare în România. 

Curtea de Apel București a respins vineri, 25 iunie, ca neîntemeiată, contestația la executare formulată de fostul primar al Constanței, Radu Mazăre. Aceeași instanță a respins în data de 4 martie, ca nefondată, contestația la executare formulată de fostul primar al Constanței, Radu Mazăre.
"Solutia pe scurt: Sentinţa penală nr.128/F din 25.06.2021 - Respinge ca neîntemeiată contestația la executare formulată de contestatorul condamnat Mazăre Radu Ștefan împotriva sentinței penale nr.148/F/10.07.2017 a Curții de Apel București – Secția a II-a Penală, definitivă prin decizia penală nr.32/ A/ 07.02.2019 a Înaltei Curți de Casație și Justiție – Secția Penală, În temeiul art. 275 alin. 2 C.pr.pen. obligă contestatorul la plata sumei de 500 lei cu titlul de cheltuieli judiciare către stat. Cu contestație în termen de 3 zile de la comunicare Pronunțată în ședință publică, azi 25.06.2021.
Într-un alt dosar asemănător, Radu Mazăre arată că începând cu 27 decembrie 2017 s-a aflat în mod neîntrerupt pe teritoriul Republicii Madagascar, atât în calitate de rezident, cât și în calitate de solicitant de azil, fiind sub protecția Înaltului Comisariat pentru Refugiați al Națiunilor Unite", este decizia Curții de Apel București.
La doi ani de când a fost adus în țară, Radu Mazăre le-a cerut judecătorilor de la Curtea de Apel Constanţa să se întoarcă în Republica Madagascar, țară unde a fost prins și ulterior extrădat în România. Solicitarea fostului primar al Constanţei a fost respinsă, decizia fiind definitivă.
Radu Mazăre este condamnat la 9 ani de închisoare cu executare în dosarul retrocedărilor de terenuri din staţiunea Mamaia şi oraşul Constanţa. El a fugit iniţial în Madagascar, dar a fost extrădat.
În prezent, magistraţii constănţeni judecă în apel un dosar în care fostul edil al municipiului Constanţa este cercetat pentru abuz în serviciu privind vânzarea unor terenuri din Mamaia la preţuri subevaluate.
Mazăre este acuzat de săvârşirea a 4 fapte de abuz în serviciu. În prima instanţă, a fost condamnat la 6 ani şi 6 luni de închisoare cu executare. În cadrul procesului, Mazăre a cerut magistraţilor să fie transferat în Madagascar. „Constatând că nu sunt îndeplinite condiţiile extrădării active, respinge cererea privind transferul temporar al apelantului Mazăre Radu Ştefan în Republica Madagascar. Definitivă. Pronunţată în şedinţă publică”, spun judecătorii Curţii de Apel Constanţa.