Elena Udrea, vizată într-un dosar pentru divulgare de secrete de stat

Elena Udrea este vizată într-un nou dosar penal pentru divulgare de secrete de stat, după ce procurorii DNA au reclamat-o la DIICOT.

Elena Udrea, vizată într-un dosar pentru divulgare de secrete de stat


Elena Udrea este vizată de un nou dosar. Fostul ministru al Turismului a fost reclamat de DNA la DIICOT pentru divulgare de secrete de stat. Totul ar fi pornit de la un plic cu informații secrete, găsit în curtea locuinței sale.

DNA a depus o plângere la Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) în care o acuză pe Udrea de divulgarea unor informații secrete de stat. Avocatul acesteia susține că plicul cu informațiile secrete a fost găsit în curtea locuinței clientei sale.
Instanța i-a acceptat cererea și Udrea a depus un plic deschis despre care a susținut că a intrat în posesia ei cu o zi înainte, iar documentele din el fac referire la activitatea a trei denunțători din dosar. Potrivit unui participant la proces, documentele în cauză ar fi avut legătură cu o cerere anterioară a Elenei Udrea de a formula o adresă către Seviciul Român de Informații (SRI) pentru a da relații despre cei trei denunțători ai ei, cerere respinsă la momentul respectiv de Curtea de Apel București.
În acest context, la termenul următor a apărut plicul cu documente pe masa judecătorului. Instanța nu a primit la dosar documentele având în vedere caracterul secret al acestora și a restituit plicul inculpatei.
După ședința de judecată, DNA a făcut plângere la DIICOT împotriva Elenei Udrea pe motiv că ar fi divulgat secrete de stat. A fost deschis un dosar, cercetările fiind în curs, fără ca Udrea să fie încă pusă sub acuzare. 
„Urmare a cererii dumneavoastră (…) formulate în temeiul legii 544/2001, vă comunicăm faptul că, în dosarul penal înregistrat la nivelul DIICOT- Structura Centrală, s-a început urmărirea penală in rem pentru săvârșirea infracțiunii de divulgarea informațiilor secrete de stat”, se arată în răspunsul DIICOT transmis către „Europa Liberă”.
Avocatul fostului ministru al Dezvoltării, Veronel Rădulescu, admite că Udrea a fost chemată și audiată la DIICOT în urma acestei plângeri, dar că dosarul nu are șanse să se încheie cu o trimitere în judecată deoarece nu poate fi probat caracterul secret al respectivelor documente.
„Am fost chemați, am prezentat cadrul legal și procurorii au înțeles despre ce e vorba. Legea spune că nu pot fi clasificate documente prin care sunt încălcate drepturile fundamentale ale omului, așa cum s-a întâmplat în acest caz. Din câte știu eu, plicul a fost aruncat în curtea locuinței sau plasat în apropierea mașinii Elenei Udrea. Ea nu a făcut publice respectivele documente, le-a prezentat instanței de judecată care are acces la documente clasificate. Informațiile din acel plic ar fi fost de natură să-i îngrădească drepturile fundamentale. Erau niște copii xerox cu informații care nu pot fi verificate. Știm că documentele clasificate nu se xeroxează, nu poate nimeni să verifice dacă documentele sunt reale”, a declarat avocatul Veronel Rădulescu.
Curtea de Apel București a condamnat-o în martie pe Elena Udrea la 8 ani de închisoare în dosarul în care este judecată pentru fapte de mare corupție în timpul campaniei electorale din 2009 pentru Traian Băsescu.