Elevii mirciști au participat la activitatea de mediatizare și promovare a instituției Avocatul Poporului

Elevii clasei a V-a A din cadrul Colegiului Național ”Mircea cel Bătrân” Constanța, au participat la activitatea de mediatizare și promovare a instituției Avocatul Poporului.

Elevii mirciști au participat la activitatea de mediatizare și promovare a instituției Avocatul Poporului


Elevii clasei a V-a A din cadrul Colegiului Național ”Mircea cel Bătrân” Constanța, au participat la activitatea de mediatizare și promovare a instituției Avocatul Poporului, respectiv a domeniului apărarea, protecția și promovarea drepturilor copilului. 
Subiectele abordate au fost: 

  • prezentarea instituției, scopul și atribuțiile, principalele instrumente de lucru, modalitatea de sesizare și colaborarea interinstituțională cu autoritățile publice locale și instituțiile cu competențe și atribuții în domeniul protecției drepturilor copilului
  • prezentarea activității anuale a reprezentantului Avocatului Copilului, respectiv a unui număr de aproximativ 30 de cazuri în care instituția avocatul Poporului a fost sesizată de către persoane fizice și aproximativ 150 de sesizări din oficiu prezentate de media locală și națională ca posibile cazuri de încălcare a drepturilor copilului,
  • fenomenul de bullying, cauze și factori care ar putea facilita apariția acestui fenomen, organele cu atribuții în prevenirea acestuia, mijloace de acțiune și modalități de abordare a unui caz de bullying.
  • prezentarea cazuisticii anului 2021, cu expunerea unor situații particulare și interacțiunea cu elevii clasei a V-a, care au manifestat un real interes față de subiectele abordate.

În vederea familiarizării minorilor cu instituția Avocatul Poporului și structura Avocatul Copilului, au fost concepute pliante și înmânate elevilor.

"La invitația domnului director prof.dr. Vasile Nicoară, a doamnei diriginte prof. Alina Teodora Chiriac și a elevei Sara Resul, am participat cu mult drag la ora de dirigenție a clasei a V-a A, de la Colegiul Național "Mircea cel Bătrân" din Constanța, în cadrul  căreia am prezentat instituția Avocatul Poporului, scopul acesteia și mandatul său constituțional. De asemenea, am comunicat elevilor informații referitoare la domeniul apărarea, protecția și promovarea drepturilor copilului, respectiv Avocatul Copilului. Pornind de la expunerea bazei legale de funcționare a instituției, am dezbătut cazuistica biroului teritorial Constanța, care are în competența teritorială județele Constanța și Tulcea. Elevii mirciști au manifestat un real interes față de cazurile de bullying, fenomen des întâlnit, în general, mai ales pe fondul restricțiilor pandemiei. Am apreciat implicarea elevilor și a cadrelor didactice, dorința de cunoastere și propunerea de continuare a acestor întâlniri cu abordarea unor teme propuse de elevi", a declarat Consilier coordonator, Alina Georgiana Pangrate.

"Le mulțumesc domnului director, doamnei diriginte și doamnei consilier pentru organizarea acestei activități atât de utile! Noi, copiii de vârsta noastră, cei de liceu și nu numai, ne confruntăm, în general, cu situațiile prezentate de doamna consilier, ca de exemplu agresiune fizică, verbală, bullying, cyberbullying, discriminare. Mă consider norocoasă că fac parte dintr-o clasă și un gimnaziu care îmi oferă un mediu foarte plăcut, armonios și prietenos datorită profesorilor și colegilor mei, dar și pentru că îmi oferă posibilitatea de a afla de existența instituțiilor cu atribuții în domeniul protecției drepturilor copilului, respectiv Avocatul Copilului. Acum știu unde mă pot adresa în situația în care consider că drepturile mele ar putea fi încălcate", a declarat Sara Resul, elevă la C.N.M.B.