Elevii și studenții militari primesc norma de hrană în bani

Elevii şi studenţii militari vor avea dreptul la normă de hrană şi în perioada în care nu sunt prezenţi în instituţiile militare de învăţământ.

Elevii și studenții militari primesc norma de hrană în bani


Elevii şi studenţii militari vor avea dreptul la normă de hrană şi în perioada în care nu sunt prezenţi în instituţiile militare de învăţământ. Preşedintele Klaus Iohannis a semnat, joi, decretul privind promulgarea Legii pentru modificarea art. 4 alin. (4) din Ordonanţa Guvernului nr. 26/1994 privind drepturile de hrană, în timp de pace, ale personalului din sectorul de apărare naţională, ordine publică şi securitate naţională şi ale persoanelor private de libertate (PL-x 75/15.02.2023, anunță Administrația Prezidențială.

„Cadrele militare, studenţii şi elevii instituţiilor militare de învăţământ, soldaţii şi gradaţii profesionişti, funcţionarii publici şi personalul civil contractual care au dreptul la hrană potrivit normelor, atunci când nu beneficiază de alimente, primesc, în locul acestora, valoarea financiară neimpozitabilă a normei de hrană la care au dreptul”, se relatează în actul normativ.
Inițiatorii acestei măsuri precizează că schimbarea era necesară. Mai mult decât atât, în expunerea de motive care însoțește proiectul se arată că fondurile financiare necesare pentru hrană pe toată perioada anului pentru elevii și studenții militari îi vor ajuta pe aceștia să facă față provocărilor fizice și psihice pe care trebuie să le suporte pe perioada pregătirii.
Pe de altă parte, așa cum se arată în document, este înlăturată discriminarea existentă între diferite categorii de personal.
În termen de 30 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei legi, Guvernul, la propunerea Ministerului Apărării Naţionale, va modifica în mod corespunzător Hotărârea Guvernului nr.501/1994 privind aprobarea normelor de hrană pe plafoane calorice, categoriile de personal pentru care se acordă şi instituţiile publice din sectorul de apărare naţională, ordine publică şi siguranţă naţională în care se aplică acestea, cu modificările şi completările ulterioare.
Legea intră în vigoare la 10 zile de la data publicării în Monitorul Oficial al României.