Florin Cîțu, după discuția cu HORA: Vrem să găsim împreună soluții pentru a redeschide industria ospitalității

Premierul Florin Cîţu a anunţat că Guvernul îşi propune redeschiderea hotelurilor şi restaurantelor din România.

Florin Cîțu, după discuția cu HORA: Vrem să găsim împreună soluții pentru a redeschide industria ospitalității
Foto: gov.ro


Premierul Florin Cîţu a anunţat, marţi, că Guvernul îşi propune redeschiderea hotelurilor şi restaurantelor din România, iar "vaccinarea și respectarea măsurilor sanitare rămân soluțiile sigure" pentru acest lucru să devină posibil după 1 iunie.

De cealaltă parte, operatorii din domeniul HoReCa îşi vor asuma costurile pentru testele rapide ale clienţilor la intrarea în locaţii, pentru ca preţurile să nu fie afectate. Cîțu mai susține că nu este ”adeptul ideii de a diviza populația în ”vaccinați” și ”nevaccinați” și că nu dorește să limiteze călătoriile românilor în țară pe baza acestui criteriu.
„Vaccinarea și respectarea măsurilor sanitare rămân soluțiile sigure în perspectiva redeschiderii acestui sector, așa cum ne-am propus, după 1 iunie. Apreciez deschiderea partenerilor mei de dialog și sprijinul oferit pentru a încuraja vaccinarea personalului HoReCa înainte de reluarea activității în acest sector. Va fi un semnal bun pentru întreaga populație și un pas înainte pentru reluarea activităților turistice. Calendarul livrării dozelor și creșterea capacității de vaccinare sunt premise sigure că vom continua în ritm susținut campania de vaccinare anti-COVID-19”, a declarat Florin Cîțu, conform postării publicate marți pe pagina de Facebook a Guvernului României.
Premierul și-a exprimat speranța că oamenii vor avea încredere și vor înțelege „că vom putea reveni la viața de dinainte de pandemie doar atingând un anumit prag de imunizare a populației, iar vaccinarea ne oferă această șansă”. Bineînțeles, spune Florin Cîțu, „este nevoie să respectăm în continuare măsurile de prevenire a răspândirii virusului”.
„Am punctat, totodată, că nu avem în vedere condiționarea accesului cetățenilor la serviciile industriei ospitalității și hoteliere de dovada vaccinării. Nu vrem să discriminăm pe nimeni și nu sunt adeptul ideii de a diviza populația în «vaccinați» și «nevaccinați». În nici un caz nu vrem să limităm călătoriile românilor în țară pe baza acestui criteriu. De asemenea, vom respecta deciziile care vor fi luate la nivelul Uniunii Europene privind certificatul verde în privința deplasărilor internaționale. Cetățenii României trebuie să se bucure de toate drepturile și libertățile europene”, a adăugat demnitarul liberal. 
Florin Cîțu a menționat că vor continua consultările cu reprezentanții operatorilor din domeniu, atât la nivelul comitetului interministerial responsabil de pregătirea revenirii la normalitate începând cu 1 iunie, cât și în ceea ce privește măsurile de sprijin pentru sector.
„Vom continua consultările cu reprezentanții operatorilor din domeniu atât la nivelul comitetului interministerial care are rolul să pregătească revenirea la normalitate începând cu 1 iunie 2021, cât și în ceea ce privește aplicarea măsurilor de sprijin destinate operatorilor HoReCa afectați de pandemie, prelungirea unora dintre ele sau, după caz, introducerea unor măsuri noi”, a mai declarat premierul Florin Cîțu.