Forțele Aeriene Italiene prezente la Baza Mihail Kogălniceanu

Aproximativ 140 de piloţi şi personal tehnic din cadrul Forţelor Aeriene Italiene şi patru avioane de luptă vor executa, în următoarele patru luni, misiuni de Poliţie Aeriană Întărită sub comanda NATO.

Forțele Aeriene Italiene prezente la Baza Mihail Kogălniceanu
Foto: MApN / Laurențiu Turoi


Aproximativ 140 de piloţi şi personal tehnic din cadrul Forţelor Aeriene Italiene şi patru avioane de luptă vor executa, în următoarele patru luni, misiuni de Poliţie Aeriană Întărită sub comanda NATO, alături de militari ai Forţelor Aeriene Române, ceremonia de certificare a detaşamentului italian desfăşurându-se, miercuri, la Baza 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu.

Potrivit şefului Statului Major al Apărării, general Daniel Petrescu, întărirea serviciului de Poliţie Aeriană prin suplimentarea capabilităţilor defensive aeriene este una dintre măsurile privind asigurarea securităţii în zona flancului estic al NATO.
"Militarii Forţelor Aeriene Italiene au experienţă vastă în misiuni de apărare a cerului NATO. În România, cei 140 de militari şi cele patru aeronave Eurofighter Typhoon (...) augmentează personalul şi mijloacele Forţelor Aeriene Române. În răspunsul NATO la schimbarea situaţiei de securitate s-a numărat în cadrul măsurilor de asigurare şi întărirea serviciului de Poliţie Aeriană, prin suplimentarea capabilităţilor defensive aeriene atât în partea de nord a flancului estic, în zona Poloniei şi a statelor baltice, cât şi în partea de sud a acestuia, respectiv în România şi Bulgaria", a spus Petrescu.

Comandantul Forţelor Aeriene Militare Italiene, maj. gen. Francesco Vestito, a declarat că este un privilegiu pentru Forţele Aeriene Italiene să participe la serviciul de Poliţie Aeriană Întrunită cu cele patru aeronave Eurofighter.
"Este un privilegiu pentru Forţele Aeriene Italiene să fie astăzi alături, cu componenta Eurofighter, pentru a apăra cerul României şi al alianţei NATO. Au trecut aproape 6 ani de când rulează programul de poliţie a cerurilor. Este o operaţiune continuă care are loc în fiecare zi, pentru a apăra cerul şi securitatea oamenilor. Aducem o componentă întreagă, sunt foarte fericit să primesc această certificare. Abia aşteptăm să participăm la acţiunile de poliţie a cerurilor. Italia este dedicată acestui lucru", a afirmat Vestito.

Ambasadorul Italiei în România, Alfredo Maria Durante Mangoni, a subliniat contribuţia Italiei pentru asigurarea securităţii României, în zona Mării Negre.
"Italia îşi oferă contribuţia pentru securitatea României în aria strategică a Mării Negre, într-o zonă dificilă din punct de vedere al securităţii, aşa cum a făcut şi în beneficiul altor aliaţi din flancul estic, prin monitorizare şi urmărire a integrităţii, a spaţiului aerian al regiunii. Suntem fericiţi că avem această oportunitate de a contribui şi de a optimiza la utilizarea metodelor, personalului şi aptitudinilor profesionale pentru a proteja mai bine spaţiul aerian al NATO. Să dezvoltăm interoperabilitate în timp ce minimizăm costul şi creştem impactul, de asemenea, în materie de standarde de antrenament. Acesta este un bun exemplu de cooperare dintre România şi Italia, în aria amplă a apărării", a spus diplomatul italian.

Conform Ministerului Apărării Naţionale, ceremonia de certificare NATO a detaşamentului Forţelor Aeriene Italiene sosit în România în vederea executării serviciului de Poliţie Aeriană Întărită a avut loc, miercuri, la Baza 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu.
Detaşamentul italian, format din aproximativ 140 de militari (piloţi şi personal tehnic) şi patru aeronave Eurofighter Typhoon, va executa misiuni de Poliţie Aeriană Întărită (enhanced Air Policing) sub comandă NATO în următoarele patru luni, alături de militari aparţinând Forţelor Aeriene Române şi aeronave F-16 Fighting Falcon şi MiG-21 LanceR.