FOTO-VIDEO: Vaccinul anti-Covid a ajuns la centrul regional de depozitare de la Spitalul Militar Constanța

8.775 de doze de vaccin împotriva covid-19 au ajuns azistăzi, la Spitalul Militar Constanța, care este centru regional de stocare a vaccinurilor.



Primul lot de vaccin anti-COVID a ajuns, în această după-amiază, la centrul regional de depozitare de la Spitalul Militar de Urgență Constanța. Directorul medical al unității sanitare, dr. Laurențiu Minea, spune că, în primă fază, aici vor fi păstrate 8.775 de doze.

Astăzi este ziua în care a venit primul lot de vaccinuri către centrul de stocare regional Constanța. El este stocat acum în ultracongelatoare, la temperatură de -80 de grade, urmând ca, ulterior, în baza solicitării DSP-urilor din județele arondate, reamintim că sunt șase județe arondate centrului nostru regional, să fie distribuite pentru alocarea către centrele de vaccinare“, a spus colonel doctor Laurențiu Minea, directorul medical al spitalului.
Vaccinul anti-COVID depozitat la Spitalul Militar va fi distribuit centrelor de vaccinare din județele Constanța, Tulcea, Brăila, Galați, Vrancea și Buzău. Transportul către aceste județe va fi făcut cu o mașină frigorifică obișnuită.


Prezentă la sosirea lotului de vaccin anti-COVID, șefa Direcției de Sănătate Publică din Constanța, Cristina Schipor, a declarat că dozele pot fi păstrate în depozit până la șase luni.
„Aceste vaccinuri pot sta la spitalul militar timp de 6 luni. Până la momentul acesta, numai până acum avem 4.200 de cadre medicale, în județul Constanța, care doresc să se vaccineze. Pentru acestea avem alocate 10 centre de vaccinare, iar pentru persoane la risc avem 17 centre. Avem Constanța cu două centre, unul chiar la spitalul miitar modular și unul va fi creat la Pavilionul Expozițional, unde vom avea până la 30 de cabinete.”, a spus Cristina Schipor, directorul DSP Constanța.
Cristina Schipor a precizat că, în județul Constanța, următoarea etapă de vaccinare va începe, cel mai probabil, în data de 4 ianuarie.

Vaccinarea împotriva COVID-19 a început în România duminică dimineață, după ce un prim transport cu vaccinuri a sosit sâmbătă în România, pe cale terestră. Primii imunizați sunt medicii și asistenții medicali din prima linie, iar o tânără asistentă de 26 de ani de la Institutul Matei Balș, care l-a avut în grijă pe primul pacient infectat cu SARS COV2, a fost primul român vaccinat. Autoritățile își propun să încheie, până la începutul lunii februarie, prima etapă, adică să vaccineze peste jumătate de milion de cadre medicale. Iar în jumătate de an ținta este să atingă un grad de imunizare de peste 60 la sută din populație.