Raed Arafat respinge ideea certificatului de vaccinare: Va duce la o piaţă a falsurilor

Raed Arafat a declarat că nu crede în oportunitatea unui certificat de vaccinare. O astfel de decizie nu ar fi doar un motiv de discriminare, ci și o șansă pentru piața de falsuri

Raed Arafat respinge ideea certificatului de vaccinare: Va duce la o piaţă a falsurilor


Secretarul de stat Raed Arafat, a declarat sâmbătă seară, că nu crede în oportunitatea unui certificat de vaccinare care să permită mobilitatea titularului. O astfel de decizie nu ar fi doar un motiv de discriminare, ci și o șansă pentru piața de falsuri să își dezvolte și mai multe activități.

"Dacă se pune ca şi condiţie de circulaţie un certificat de acest gen, automat se creează două grupuri: cei cu certificat de vaccinare, care circulă cum vor, şi cei care nu au certificat, care nu vor circula şi vor avea limitări. Asta va crea discriminări majore nu doar în Uniunea Europeană.
15 milioane de vaccinaţi pe plan mondial (situaţia curentă a numărului de vaccinări, n.r.) reprezintă o picătură într-un ocean, comparativ cu 7-8 miliarde, cât este populaţia mondială. Vom avea o situaţie în care o mică parte s-a vaccinat pentru că a avut acces la vaccin, o elită, şi o mare majoritate care, nu că refuză să se vaccineze, dar nu a avut încă acces, nu i-a venit rândul. Un vaccin care nu este accesibil tuturor.
Arafat este de părere că, în semns negativ, piața certificatelor false de vaccinare ar deveni cât se poate de prosperă. În cazul în care cetățenii nu vor putea călătorii fără un vaccin, vor găsit modalități să se descurce și să se poată urca la bordul avionului care pot le cere să ateste faptul că s-au vaccinat anti-COVID.
„Dacă se pune ca şi condiţie de circulaţie un certificat de acest gen, automat se creează două grupuri: cei cu certificat de vaccinare, care circulă cum vor, şi cei care nu au certificat, care nu vor circula şi vor avea limitări. Asta va crea discriminări majore nu doar în Uniunea Europeană. (...) Este un vaccin pe care îl obţinem foarte greu - şi ştim că azi Pfizer a anunţat reducerea cantităţii livrate în Europa (compania a precizat că reducerea temporară este provocată de operaţiuni menite să crească capacitatea de producţie în primăvară, n.r.)”, a explicat secretarul de stat Raed Arafat, la Antena 3.
Arafat a ținut să atragă atenția și asupra întârzierii de la comapania Pfizer, care va livra un număr mai mic de doze la finalul lunii ianuarie, urmând ca apoi numărul săptămânal de vaccinuri aduse în România să fie reluat. În acest context, șeful DSU este de rata de vaccinare nu va fi un echitabilă, iar pașaportul sau certificatul pentru vaccina ar conduce la discriminare.
„România va primi mai puţin decât i s-a promis, urmând să se revină în februarie la o cifră care să compenseze ce nu primim acum. La acest moment o astfel de discuţie poate să pună o presiune foarte mare pe oameni şi să discrimineze. Gândiţi-vă: dacă firma de aviaţie o să spună "nu urcaţi în avion decât vaccinat" însă nu aveţi acces la vaccin nici dacă doriţi să vă vaccinaţi, asta va crea o problemă foare mare. Mai e un risc pentru turism: să iasă certificatele false de vaccinare. Orice criză de acest gen creează o piaţă şi piaţa certificatelor false va fi, cred, una foarte prosperă dacă va fi un motiv de discriminare. Mai bine abordăm altfel situaţia. Sunt convins că la nivelul UE se vor discuta toate aceste aspecte", a spus Raed Arafat.