Pfizer va testa o a treia doză de vaccin anti-Covid pentru copiii sub 5 ani

Pfizer-BioNTech a anunțat vineri că va extinde studiile clinice în curs de desfășurare ale vaccinului COVID-19 la copii pentru a include o a treia doză pentru copiii sub 5 ani.

Pfizer va testa o a treia doză de vaccin anti-Covid pentru copiii sub 5 ani


Compania Pfizer-BioNTech a anunțat vineri că dorește să testeze o a treia doză de vaccin anti-Covid la copiii sub 5 ani, ceea ce ar putea determina compania să depună o cerere de autorizare pentru trei doze imediat anul viitor pentru această marjă de vârstă, potrivit AFP.

Ca parte a studiilor clinice în desfășurare, gigantul farmaceutic american a selectat o doză de 3 micrograme per injecție pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 6 luni și mai puțin de 5 ani. Aceasta este de zece ori mai mică decât doza administrată adulților (30 micrograme) și, de asemenea, mai mică decât cea a copiilor cu vârsta între 5 și 11 ani (10 micrograme).
La copiii de la 2 ani până la mai puțin de 5 ani, o doză de 10 micrograme a provocat într-adevăr mai multă febră decât la grupurile mai în vârstă, împingând compania să aleagă o doză mai mică.

Dar cu două injecții de 3 micrograme, răspunsul lor imunitar s-a dovedit a fi mai slab decât cel dat adolescenților și adulților tineri prin vaccin.
Prin urmare, Pfizer a decis să modifice protocolul studiilor sale clinice, pentru a include o a treia doză, injectată „la cel puțin două luni după a doua”, a spus compania într-un comunicat de presă (primele două rămân injectate la 3 săptămâni una de cealaltă).

O doză de rapel a demonstrat într-adevăr, la categoriile de populație mai în vârstă, că crește protecția conferită.
Această „ajustare” nu ar trebui să aibă nicio consecință asupra calendarului anticipat pentru depunerea unei cereri de autorizare pentru acești copii mici, așteptată „în al doilea trimestru al anului 2022”, a declarat la o conferință Kathrin Jansen, șefa de cercetare pentru vaccinuri din cadrul grupul.

De asemenea, Pfizer a anunțat vineri că a început studii pe 600 de adolescenți cu vârsta cuprinsă între 12 și 17 ani pentru a testa o doză de rapel (de 10 sau 30 de micrograme).

În prezent, în Statele Unite, pe lângă adulți, o doză de rapel este permisă doar pentru adolescenții cu vârsta între 16 și 17 ani.

Cât de eficient este vaccinul de la Pfizer în fața Omicron
Un studiu recent arată cât de eficient este vaccinul Pfizer în fața variantei Omicron și scoate la iveală noi detalii cu privire la timpul de răspândire. Studiul s-a bazat pe 211.000 de rezultate pozitive ale testelor pentru COVID, realizate în luna noiembrie. Aproximativ 78.000 dintre acestea au fost atribuite variantei Omicron.

Totuși, cele 78.000 de cazuri nu reprezintă teste confirmate pentru Omicron, deci studiul realizat de către cel mai mare administrator privat de asigurări de sănătate din Africa de Sud, Discovery Health, nu poate trage concluzii concludente cu privire la varianta îngrijorătoare.

Echipele de cercetare ale Discovery și în colaborare cu Consiliul de Cercetare Medicală din Africa de Sud (SAMRC) au calculat ca două doze din vaccinul Pfizer vor oferi o protecție de 70% în fața formelor grave de COVID-19 și o protecție de 30% în fața contaminării.