Pfizer începe testarea vaccinului anti-COVID pe copiii sub 12 ani, inclusiv bebeluşi de 6 luni

Compania americană Pfizer şi partenerul său german BioNTech au început să testeze vaccinul lor anti-COVID 19 pe copii cu vârste sub 12 ani.

Pfizer începe testarea vaccinului anti-COVID pe copiii sub 12 ani, inclusiv bebeluşi de 6 luni


Compania americană Pfizer şi partenerul său german BioNTech au început să testeze vaccinul lor anti-COVID 19 pe copii cu vârste sub 12 ani, în speranţa extinderii vaccinării la această grupă de vârstă până la începutul anului 2022, a declarat joi compania farmaceutică din SUA. Studiul pediatric, care va include şi bebeluşi de 6 luni, are loc după unul similar lansat de Moderna săptămâna trecută, informează Agerpres.

Primii voluntari din faza iniţială a studiilor clinice au fost vaccinaţi miercuri.
Vaccinul Pfizer/BioNTech a fost autorizat în Statele Unite la sfârşitul lunii decembrie pentru persoanele cu vârsta de 16 ani şi peste. Aproape 66 milioane de doze de vaccin au fost administrate în SUA până miercuri dimineaţă, potrivit datelor oferite de Centrul pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor din SUA.
În prezent, doar vaccinul Pfizer/BioNTech este utilizat la copiii de 16 şi 17 ani din SUA. Vaccinul produs de Moderna a fost autorizat pentru persoanele cu vârsta de 18 ani şi peste, şi până acum niciun vaccin anti-COVID nu a primit undă verde pentru utilizare la copiii sub 16 ani.
Iniţial, va fi testată siguranţa vaccinului la trei dozaje diferite - 10, 20 şi 30 micrograme - în studii clinice de fază I şi II cu 144 de participanţi.
Pfizer/BioNTech intenţionează să extindă ulterior testarea la o etapă cu 4.500 de participanţi în care vor analiza siguranţa, tolerabilitatea şi răspunsul imun generat de vaccin, probabil prin măsurarea nivelurilor de anticorpi la subiecţii tineri.
Producătorul americano-german de vaccinuri speră să obţină date în urma studiilor clinice în doua jumătate a anului 2021.
Până acum, Pfizer a testat vaccinul la copiii cu vârste cuprinse între 12 şi 15 ani. Compania se aşteaptă să aibă date în urma acestor studii în următoarele săptămâni.