Precizările CNCAV despre decesul femeii din Bacău: Nu s-a stabilit o legătură de cauzalitate cu vaccinarea

Sâmbătă seară, a fost transmis rezultatul evaluării decesului survenit în data de 22 ianuarie la nivelul județului Bacău.

Precizările CNCAV despre decesul femeii din Bacău: Nu s-a stabilit o legătură de cauzalitate cu vaccinarea


Sâmbătă seară, a fost transmis rezultatul evaluării decesului survenit în data de 22 ianuarie la nivelul județului Bacău. DSP Bacău subliniază faptul că nu se susține decesul ca fiind o reacție adversă postvaccinală indezirabilă.

"Ţinând cont de antecedentele patologice, evoluția pe perioada observării postvaccinale, respectiv datele clinice şi paraclinice înregistrate în UPU-SJU Bacău, nu se susține decesul ca fiind o reacție adversă postvaccinală indezirabilă. Astfel, nu s-a stabilit o legătură de cauzalitate cu vaccinarea, ceea ce încadrează cazul în categoria evenimentelor coincidenţe", se arată în comunicatul transmis de DSP Bacău.
”La nivelul centrului de vaccinare au fost respectate procedurile de lucru şi protocoalele specific. În cadrul procedurii de triaj au fost măsurate constantele (tensiunea arterială, frecventa cardiacă, SpO2), care se încadrau în limite normale. După vaccinarea împotriva COVID-19, persoana a fost îndrumată în punctul de supraveghere postvaccinare, unde a fost supravegheată  de către medicul coordonator al Centrului de vaccinare timp de 15 minute. Nu a prezentat nicio reacţie postvaccinală şi a urmat circuitul de ieşire”, a mai precizat DSP BAcău.
De asemenea, instituţia menţionează că nu au fost înregistrate deficiente în ceea ce priveşte asigurarea calităţii, siguranţei şi trasabilităţii vaccinurilor în toate etapele de gestionare a acestora, cu respectarea lanţului de frig specific.
”Menţionăm că pacienta se afla în evidenţele medicului de familie cu multiple comorbidităţi de natură cardiacă, neurologică şi diabet zaharat. Conform informaţiilor deţinute la nivelul UPU-SJU Bacau, pacienta s-a prezentat cu simptomatologie care a impus acordarea asistenţei medicale de urgenţă în contextul multiplelor comorbiditati existente. La examenul clinic şi paraclinic efectuat în cadrul Unităţii de Primiri Urgente-SJU Bacău, pacienta a fost diagnosticată cu tulburare majora de ritm cardiac care nu a răspuns la manevrele de resuscitare şi care a determinat decesul”, a mai transmis DSP Bacău.
Instituţia precizează că, ţinând cont de antecedentele patologice, evoluţia pe perioada observării postvaccinale, respectiv datele clinice şi paraclinice înregistrate în UPU-SJU Bacau, ”nu se susţine  decesul ca fiind o reacţie adversă postvaccinală indezirabilă.”.
”Astfel, nu s-a stabilit o legătură de cauzalitate cu vaccinarea, ceea ce încadrează cazul în categoria evenimentelor coincidente. Conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, evenimentul coincident este definit ca  «evenimentul produs după vaccinare, care nu este provocat de vaccin sau de administrarea acestuia»”, a mai transmis DSP Bacău.