FOTO Ziua Națională a României, marcată la Constanța. Primarul Chițac, huiduit de localnici

Constănţenii nemulţumiţi de măsurile luate de primarul Vergil Chiţac, şi-au arătat nemulţumirile cu prilejul Zilei Naţionale a României.

FOTO Ziua Națională a României, marcată la Constanța. Primarul Chițac, huiduit de localnici


Ziua Națională a fost marcată în acest an şi la Constanța printr-o serie de acțiuni cu caracter militar și civil. În această dimineață, la Monumentului Eroilor din Primul Război Mondial din Cimitirul Central a avut loc depunerea de coroane. Ulterior, la ora 11.00, în zona din fața Monumentului Eroilor din Războiul de Independență, din parcul Casei de Cultură a avut loc ceremonia propriu-zisă. Parada Militară s-a desfășurat pe bulevardul Alexandru Lăpușneanu, pe tronsonul cuprins între Trocadero și Icil.

Printre oficiali, prezenți la eveniment au fost prezenți Vergil Chițac, primarul Constanței, Mihai Lupu, președintele Consiliului Județean Constanța, Silviu Coșa, prefectul Constanței, Stelian Gima vicepreședintele CJ, Ionut Rusu, viceprimar, șefii ISU, IPJ si IJJ, dar și alții. Prezenți au fost si mai mulți veterani de război. Totodată, la eveniment au participat membrii din cadrul Ministerului Apărării Naționale și ai altor structuri care aparțin instituțiilor statului.
La parada militară organizată de 1 Decembrie, la Constanța, prefectul Silviu Coșa a citit mesajul prim-ministrului României, Nicolae-Ionel Ciucă, dar și discursul propriu.

"România de astăzi este rezultatul unor tranziții și momente definitoare. România de astăzi este pe harta lumii datorită unor indivizi cutezători și înțelepți, care nu doar au revoluționat, dar au reformat și au unit oameni. Dacă, pentru a pătrunde prezentul, ne uităm în trecut, momentul 1848, cu a sa revoluție, a reprezentat punctul de plecare al modernizării țării noastre. Din regiuni eterogene, aflate sub stăpânire străină, românii au înțeles că au o ființă națională comună și doar prin reîntregire pot lua în mâini soarta unui popor care se dorea liber și suveran. 11 ani mai târziu, sub domnia lui Cuza, statul începea să prindă contur, prin unirea Moldovei și a Țării Românești, pentru ca mai apoi, la 1878, Principatul României să reușească să aducă înapoi și Dobrogea noastră. Ultimul punct din istoria ante-comunistă pe care îl voi marca, este cel care ne-a adus împreună astăzi. Finalul Primului Război Mondial, atunci când Transilvania, Bucovina, Basarabia s-au unit cu Regatul României, unire ratificată prin tratatele de la Versailles, Trianon și Saint Germain. S-a împlinit atunci, o dorință arzătoare a românilor, dorință care s-a concretizat după lupte asidue, după pierderi de vieți omenești, după sacrificii pe care astăzi cu greu ni le putem imagina din confortul secolului XXI. Vorbesc despre Marea Unire, care a creat România de astăzi.
Procesul de creștere și evoluție al României a fost stagnat voluntar și parșiv de către comuniști, care nu și-au dorit ca țara noastră să facă parte dintr-un bloc comunitar reformat și modern. Marasmul economic, vitrinele goale, batjocura la adresa drepturilor noastre ca oameni, teama de a spune ceea ce gândești, acestea sunt lucrurile pe care eu mi le amintesc din acea perioadă. Acestea sunt aspecte pe care și nostalgicii ar trebui să le rememoreze, nu falsul sentiment de liniște și siguranță, care plana asupra unui stat fără viitor, doar plin de ură și de frică.
A urmat momentul '89, când revoluția ne-a injectat brutal o doză de libertate care a fost greșit interpretată de mulți, care au văzut-o ca pe o oportunitate de a diviza, au văzut-o ca pe o oportunitate pentru a rupe bucăți din conștiința unui stat fraged, care abia făcea ochi în capitalism. Guvernările ulterioare, fie ele liberale sau socialiste, dincolo de antiteza între reformă și stagnare, au pus, dincolo de ideologii și caractere, cărămidă peste cărămidă la intregrarea României în NATO și UE, au reșapat o democrație infantilă care părea că are nevoie de premergător chiar și după 20 de ani de libertate.
Astăzi, mai mult ca oricând, trebuie să lăsăm resentimentele deoparte. Trebuie să ne unim în eforturile care ne vor duce pe o pantă ascendentă, să ne unim în fapte, nu doar în discursuri. România a fost prea mult un stat divizat, iar pandemia a învrăjbit multă lume. A venit vremea să conștientizăm că trebuie să ne ridicăm, ca indivizi și ca nație, construind, nu demolând și apoi cățărându-ne pe ruine. A venit vremea să vorbim despre proiecte pentru oameni, despre drumuri, pensii, rețele de gaze, despre angajați și angajatori.
A venit vremea unei altfel de uniri. Pentru că astăzi nu ne mai mor copiii pe front, astăzi nu trebuie să stăm la cozi de sute de metri pentru un litru de lapte, astăzi putem spune ce gândim fără teama că vom fi ridicați în miez de noapte de securitate, astăzi putem lua contact liber cu Vestul și cu Estul, spunând lumii întregi că suntem o nație, de la Beba Veche, până aici, la Constanța. Unirea de care avem nevoie azi este o unire a conștiințelor, care să elimine false principii, megalomanii, unire care să ne curețe de tot ceea ce ne poate umple sufletul de ură.
Tuturor românilor care simt nevoia de consens și empatie, tuturor românilor care înțeleg că avem nevoie de unitate pentru a trece peste pandemie, tuturor românilor care încă nu văd lumina din pădurea deasă a dezinformării, le urez să fie români adevărați, care țin la cei dragi și la semenii lor. La mulți ani, România!”, a declarat prefectul Silviu Coșa.

Primarul Vergil Chițac a fost huiduit de mai mulți constănțeni în momentul în care a luat cuvântul. Constănţenii nemulţumiţi de măsurile luate de primarul Constanţei, Vergil Chiţac, şi-au arătat nemulţumirile cu prilejul Zilei Naţionale a României. „Panaramă”, „Criminalule” i s-a strigat edilului.
"Onorați invitați, dragi militari, parteneri, camarazi, cetățeni, am deosebita plăcere de a celebra astăzi, aici, la Constanța, Ziua Națională a României. oriunde în țară, în cadrul acestor ceremonii ne aducem aminte de eroii noștri fără de care țara nu ar fi fost. Ziua Națională ne face să ne gândim mai mult decât de obicei la trecutul dar și la viitorul acestei țări. Am fost întreaga mea viață militar si sunt obișnuit să îmi asum responsabilitatea faptelor proprii. În calitate de primar al municipiului Constanța sunt onorat că am posibilitatea să conduc reconstruirea și modernizarea acestui oraș. Răspund cu responsabilitate, cu demnitate, cu cinste și curaj pentru a pune în practică inițiativele pe care le gândesc împreună cu echipa mea pentru acest oraș. La mulți ani, România! La mulți ani, constănțeni!”, a declarat edilul Vergil Chițac.