Gorghiu: Statul nu face tot ce ar trebui atunci când vine vorba de provocări precum consumul de droguri

Ministrul Justiţiei, Alina Gorghiu, a declarat, luni, la Târgu Mureş, că statul român nu face tot ce ar trebui atunci când vine vorba despre o serie de provocări, precum consumul de droguri sau de alcool.

Gorghiu: Statul nu face tot ce ar trebui atunci când vine vorba de provocări precum consumul de droguri
Foto: Guvernul României


Ministrul Justiţiei, Alina Gorghiu, a declarat, luni, la Târgu Mureş, la deschiderea primului Centru Comunitate Terapeutică din România, autorizat să furnizeze servicii pentru persoanele consumatoare de substanţe interzise, că statul român nu face tot ce ar trebui atunci când vine vorba despre o serie de provocări, precum consumul de droguri sau de alcool.

"Sunt de-a dreptul impresionată de proiect, indiferent cum se cheamă el, centru de terapie, concept, aşezământ. Este un exerciţiu atât de sănătos şi atât de util acestei societăţi. Sigur, mă obligă că iniţiativa este privată şi că în România statul nu face tot ce ar trebui să facă atunci când vine vorba de provocări precum consumul de droguri, consumul de alcool, infrastructura necesară pentru a pune la dispoziţie aceste terapii atât de necesare pentru a face faţă unor provocări pe care nu le recunoaştem, la amploarea lor. Avem o reală problemă. Acum câteva luni, opt luni mai exact, preluam mandatul de ministru al Justiţiei şi mergând de-a lungul acestor ani foarte mult prin şcolile din România (...) subiectul consumului de droguri este peste tot pe buzele părinţilor, pe buzele liceenilor, pe buzele duhovnicilor. Mai puţin recunoscut de instituţiile statului român", a spus Alina Gorghiu.
Ministrul Justiţiei a precizat că atunci când a arătat că există foarte mulţi tineri, sute de mii de tineri, care au experimentat consumul de droguri, care au fost tentaţi, precum şi adulţi care nu mai ştiu cum să reacţionez în faţa acestui fenomen, mulţi ar fi spus că "bate câmpii", potrivit Agerpres.
"Dovadă că nu bat câmpii este acest exerciţiu pe care împreună îl facem astăzi şi vă promit că în fiecare intervenţie a mea voi cere colegilor mei din Executiv să scoatem la liman infrastructura asta de care fiecare bolnav din România are nevoie ca să-şi trateze o dependenţă. (...) Mă bucur că vorbim de o abordare modernă care să pună bazele unor tratamente la standard european şi i-am îndemnat pe toţi cei cu care mă întâlnesc, vă rog să-i îndemnaţi şi dumneavoastră pe toţi cei care au probleme, să nu amâne ajutorul. De multe ori nu ne putem trata singuri. E cel mai greu lucru să-ţi tratezi propria dependenţă. M-am lăsat de fumat acum vreo 11 ani şi vreau să vă spun că a fost o misiune realmente dificilă. Şi încă de fumat te laşi relativ uşor, raportat la alte vicii pe care le avem ca oameni", a susţinut Alina Gorghiu.
Ministrul Justiţiei a arătat că e nevoie de suport de specialitate, pentru că există adolescenţi, tineri care nu ştiu să caute ajutorul, care nu cer sprijin, sperând că-şi rezolvă singur problemele.
"Consumul de droguri şi în România a ajuns să înceapă cu psihoactivele, pe la 10 - 11 ani. Drogurile de mare risc, puţin mai încolo, dar vârsta este foarte, foarte scăzută, fragedă. Sunt comportamente care se traduc în funcţii cerebrale, care se traduc în probleme de sănătate, probleme de dezvoltare, comportament viciat ş.a.m.d. Sigur că în faţa acestor adicţii, apariţia unor astfel de centre este un semnal că reacţionăm sănătos la problemele vremurilor actuale", a afirmat Gorghiu.