Începe Evaluarea Națională. Elevii cu temperatură vor fi testaţi de patru ori

În zilele probelor de examen, la intrarea în centrul de examen/unitatea de învăţământ, cadrele medicale vor efectua triajul epidemiologic al elevilor

Începe Evaluarea Națională. Elevii cu temperatură vor fi testaţi de patru ori
Evaluare Națională 2020. Reguli și măsuri de protecție împotriva Covid-19 FOTO: Octav Ganea


Anul acesta ne scoatem din vocabular expresia „febra examenelor". Ministerul Educaţiei şi cel al Sănătăţii au decis că o temperatura de 37,3 grade Celsius ii scoate pe elevi din sala de examen. Cum se va face testarea elevilor.

În zilele probelor de examen, la intrarea în centrul de examen/unitatea de învăţământ, cadrele medicale vor efectua triajul epidemiologic al elevilor.
Măsurarea temperaturii cu termometrul noncontact, temperatură ce nu trebuie să depăşească 37,3 grade, iar în cazul în care temperatura înregistrată depăşeşte maximul admis, se repetă măsurarea acesteia de trei ori succesiv, la interval de 2-5 minute.
Totodată, măsurarea temperaturii cu termometrul noncontact se va realiza la umbră şi se va face observarea clinică a simptomelor respiratorii (de tipul: tuse frecventă, strănut frecvent, stare generală modificată).
Se asigură existenţa, în regim permanent, de săpun, prosoape de hârtie, dispensere cu dezinfectant pentru mâini, care vor fi reîncărcate ori de câte ori este necesar, iar în sălile de clasă examenele se vor desfăşura prin stabilirea locurilor astfel încât să existe o distanţă între candidaţi, pe rânduri şi între rânduri, de 2 m unul faţă de celălalt.
În această situaţie, se pune întrebarea la ce oră vor veni eleviii la şcoală, luni, dacă la 8.30 trebuie să fie în sala de examen.
Școala va stabili la ce oră trebuie elevii să se prezinte la examen
Ministerul Educației precizează că fiecare şcoală va stabili, în funcţie de numărul de candidaţi, la ce oră trebuie elevii să se prezinte la examen.
La sesizarea Avocatului Poporului, Renate Weber, Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD) a explicat că elevii trimişi acasă pe motiv de temperatură ridicată sunt discriminaţi.
Şi reprezentanţii părinţilor spun că, în ultimele luni, au făcut mai multe sesizări către Ministerul Educaţiei pe aceeaşi problemă.
În toată această polemică, la mijoc, se află directorii de şcoli care nu mai pot face modificări importante în ceea ce priveşte desfăşurarea examenului.
Începe Evaluarea Națională 2020
La Evaluarea Națională din sesiunea 2-27 iunie 2020 s-au înscris 172.482 de absolvenți ai clasei a VIII-a, dintre care 16.004 în București, conform situației centralizate de către Ministerul Educației și Cercetării.
Examenul începe luni, 15 iunie, cu proba scrisă la Limba și literatura română.