Industria călătoriilor şi a turismului va contribui în acest an cu aproximativ 11 la sută la PIB-ul global

Industria călătoriilor şi a turismului va contribui în acest an cu aproximativ 11% la PIB-ul global, în timp ce numărul pasagerilor care vor călători cu companiile aeriene programate este estimat la 5 miliarde în 2023.

Industria călătoriilor şi a turismului va contribui în acest an cu aproximativ 11 la sută la PIB-ul global


Industria călătoriilor şi a turismului va contribui în acest an cu aproximativ 11% la PIB-ul global, în timp ce numărul pasagerilor care vor călători cu companiile aeriene programate este estimat la 5 miliarde în 2023, potrivit datelor transmise de Asociaţia Naţională a Agenţiilor de Turism (ANAT), cu ocazia Zilei Mondiale a Turismului.

De asemenea, industria călătoriilor este aşteptată să susţină 105 milioane de locuri de muncă la nivel global până la sfârşitul acestui an.
Legat de destinaţii, Franţa rămâne cea mai vizitată ţară, cu peste 95 de milioane de vizitatori estimaţi pentru 2023, iar ecoturismul este mai popular ca niciodată, având în vedere că 90% dintre călători iau în considerare aspectele legate de sustenabilitate atunci când aleg destinaţii.
Potrivit datelor ANAT, industria globală a croazierelor este estimată la aproximativ 60 de miliarde de dolari până la sfârşitul anului 2023, iar cheltuielile pentru călătoriile de afaceri ar putea atinge 1,9 trilioane de dolari până la finele anului.
Tema pentru 2023 de Ziua Mondială a Turismului este "Turism şi Investiţii Verzi" pentru a sublinia importanţa crescândă a practicilor de turism responsabil din punct de vedere ecologic.
"ANAT recunoaşte contribuţia semnificativă a turismului la dezvoltarea economică a ţării noastre. Turismul de incoming, adică sosirea turiştilor străini, joacă un rol esenţial în exportul de servicii şi în atragerea de valută străină. Încurajăm promovarea României ca destinaţie turistică, în conformitate cu tematica "Investiţii Verzi", pentru a atrage turişti interesaţi de mediu şi sustenabilitate. În acelaşi timp, nu putem omite turismul intern. Foarte mulţi români călătoresc, într-un an, atât în ţară, cât şi în străinătate, ceea ce este o dovadă a pasiunii noastre pentru explorare şi descoperire. Este esenţial să nu restricţionăm mobilitatea internă şi să promovăm experienţele turistice în ţara noastră minunată. Trebuie să fim deschişi şi primitori cu călătorii din întreaga lume dar să încurajăm şi călătoriile românilor în alte ţări. Doar aşa românii îşi pot forma o cultură turistică, şi după cum ştim cu toţii, orice călătorie te dezvoltă personal", susţin reprezentanţii ANAT, într-un comunicat transmis Agerpres.
În ceea ce priveşte perspectivele globale, se estimează că volumul de călătorii pe partea de incoming va creşte cu 31% în 2023 şi cu 18% în 2024, în timp ce cheltuielile ajustate la inflaţie vor creşte cu 34% în 2023 şi cu 19% în 2024. Se prognozează că volumul în acest sector se va recupera până în 2025, în timp ce cheltuielile ajustate la inflaţie nu se vor recupera până în 2026.
"Cu trecerea a 33 de ani de la câştigarea dreptului de a călători liber, România se poate mândri cu progrese semnificative în domeniul turismului. Astăzi, Ziua Mondială a Turismului ne aminteşte de importanţa armoniei între oameni, turişti şi "actorii" din industria turismului. Dorim ca turiştii noştri să se bucure de experienţe autentice şi să se simtă bineveniţi în România dar şi să le oferim cele mai bune servicii în orice altă ţară", mai susţin reprezentanţii ANAT.
ANAT încurajează toţi "actorii" din industria turismului să continue promovarea şi dezvoltarea sustenabilă a "industriei viselor", aşa cum mai este denumit acest domeniu, contribuind astfel la "prosperitatea comună".
Ziua Mondială a Turismului a fost aniversată prima dată în 1980, cu tema "Contribuţia turismului la conservarea patrimoniului cultural, la pace şi înţelegere reciprocă".