Iohannis, la Bruxelles: Nu sunt dispus să accept ţinte climatice foarte ambiţioase necondiţionat

Președintele Klaus Iohannis a declarat, joi, la întâlnirea liderilor UE de la Consiliul European, că este dispus să accepte noi ținte climatice “destul de ambițioase” până în 2030.

Iohannis, la Bruxelles: Nu sunt dispus să accept ţinte climatice foarte ambiţioase necondiţionat


Președintele Klaus Iohannis a declarat, joi, la întâlnirea liderilor UE de la Consiliul European, că este dispus să accepte noi ținte climatice “destul de ambițioase” până în 2030, dar România să fie lăsată să-și aleagă singură mixul de energie pe care îl va folosi în perioada de tranziție, spre exemplu, gaze din Marea Neagră.

Vom începe discuţiile pe ţinte climatice, o temă extrem de sensibilă, dar, în acelaşi timp, extrem de importantă şi pentru noi. Este vorba de felul în care Uniunea Europeană îşi va seta ambiţiile, cât de buni vrem să fim, cât de performanţi vrem să fim, cum vrem să ne îngrijim de măsurile pe care le luăm ca să reducem impactul climatic total nefavorabil pe care putem să-l constatăm cu toţii – furtuni, călduri excesive, ierni excesive. Este clar că ceva trebuie făcut. 
Noi, eu, suntem dispuşi să acceptăm ţinte destul de ambiţioase, dar nu sunt dispus să accept ţinte foarte ambiţioase necondiţionat. Pentru noi este important să putem gestiona tranziţia spre o ţintă ambiţioasă, asta însemnând, evident, să ne alegem singuri, să fim lăsaţi să ne alegem mixul energetic şi este, de asemenea, foarte important să putem să ne alegem cum facem tranziţia, ce fel de energie folosim. De exemplu, pentru România este foarte important ca în faza de tranziţie să folosim gazul natural - de exemplu, cel din Marea Neagră. Deci, sunt condiţii pe care le voi exprima foarte clar. Pe de altă parte, sunt dispus să discutăm ţinte climatice ambiţioase, fiindcă aceste lucruri sunt foarte importante şi pentru noi, în România, pentru societatea românească”, a declarat Klaus Iohannis.
Şeful statului participă, joi şi vineri, la reuniunea Consiliului European de la Bruxelles.
Pe agenda de discuţii a reuniunii se află subiecte referitoare la pandemia de COVID-19, viitoarele relaţii dintre Uniunea Europeană şi Marea Britanie, precum şi combaterea schimbărilor climatice. Totodată, liderii europeni vor aborda şi teme cu privire la relaţiile externe ale Uniunii Europene.