Iohannis: Mai multe burse universitare acordate tinerilor palestinieni. Pacea din Orientul Mijlociu, o prioritate.

Autorităţile române au decis creşterea numărului de burse universitare acordate cetăţenilor palestinieni, a anunţat, marţi, preşedintele Klaus Iohannis.

Iohannis: Mai multe burse universitare acordate tinerilor palestinieni. Pacea din Orientul Mijlociu, o prioritate.
Foto: presidency.ro


Autorităţile române au decis creşterea numărului de burse universitare acordate cetăţenilor palestinieni, a anunţat, marţi, preşedintele Klaus Iohannis, după convorbirile avute la Palatul Cotroceni cu omologul său Mahmoud Abbas, aflat în vizită oficială în România.

De asemenea, va fi semnat la Palatul Victoria noul Program bilateral în domeniul Educaţiei, precum şi un Acord între cele două Guverne privind cooperarea în prevenirea şi combaterea criminalităţii organizate, a terorismului şi a altor infracţiuni, a anunțat șeful statului.
„Prezența domniei sale în România stă mărturie foarte bunelor relații dintre țările noastre, fundamentate pe legături istorice și umane solide. România are o lungă tradiție de sprijin pentru Palestina. Am avut contribuții solide de-a lungul timpului la întărirea capacității instituționale a Palestinei, inclusiv prin formarea în România a sute de experți care au influențat principalele domenii ale vieții sociale și economie palestiniene. România dorește dezvoltarea și aprofundarea tuturor domeniilor de cooperare de interes comun”, a declarat șeful statului român.
„Am discutat astăzi despre rezultatele proiectelor noastre de până acum și despre noile oportunități pe care le putem identifica. Educația rămâne un domeniu prioritar atât pentru România, cât și pentru Palestina. Împărtășim viziunea privind valoarea investiției în resursele umane, cu impact concret pe termen lung. În acest sens, autoritățile române au decis creșterea numărului de burse universitare acordate cetățenilor palestinieni (…). Astăzi va fi semnat, la sediul Guvernului României, noul program bilateral în domeniul educației”, a adăugat Klaus Iohannis.
„De asemenea, tot astăzi va fi semnat un alt document de importanță deosebită pentru ambele părți. Este vorba despre acordul între cele două guverne privind cooperarea în prevenirea și combaterea criminalității organizate, a terorismului și a altor infracțiuni”, a continuat el.
„L-am asigurat, totodată, pe domnul președinte că realizarea păcii în Orientul Mijlociu rămâne o prioritate pe agenda noastră externă. Am transmis întregul sprijin al României pentru rezolvarea justă și durabilă a conflictului palestiniano-israelian, prin negocieri directe care să conducă implementarea soluției celor două state, care să coexiste în pace și securitate. Această formulă este unica variantă viabilă și capabilă să garanteze îndeplinirea aspirațiilor popoarelor celor două părți și respectarea dreptului internațional”, a mai spus Președintele României.
Președintele României și președintele Palestinei au avut și „un schimb de opinii aprofundat privind agresiunea ilegală a Rusiei împotriva Ucrainei.”
„Am prezentat Președintelui Abbas sprijinul multidimensional acordat de România Ucrainei, în domeniile umanitar, politic, economic, sectorial, inclusiv în ceea ce privește facilitarea exporturilor de cereale, pentru a combate eficient criza alimentară globală cauzată exclusiv de războiul Rusiei”, a declarat președintele Iohannis.