Iohannis: România ar putea să fie aprovizionată cu gaz lichefiat până la sfârșitul acestui an

Preşedinţii României şi Bulgariei, Klaus Iohannis şi Rumen Radev, au discutat, marţi, despre diversificarea surselor de energie şi a rutelor de transport.

Iohannis: România ar putea să fie aprovizionată cu gaz lichefiat până la sfârșitul acestui an
Foto: presidency.ro


Preşedinţii României şi Bulgariei, Klaus Iohannis şi Rumen Radev, au discutat, marţi, despre diversificarea surselor de energie şi a rutelor de transport, în contextul necesităţii reducerii dependenţei energetice de Federaţia Rusă, dar și despre colaborarea pentru ajutorarea refugiaților din Ucraina și cooperarea în plan economic.

"În contextul necesităţii reducerii dependenţei energetice de Federaţia Rusă, am discutat despre diversificarea surselor de energie şi a rutelor de transport. Am subliniat, totodată, importanţa operaţionalizării rapide a interconectorului Bulgaria - Grecia. Odată finalizat, acesta va putea fi conectat la gazoductul BRUA, deja operaţional, şi astfel coridorul vertical de gaze, care are o importanţă crucială, să devină funcţional. Pe de altă pate, se lucrează și la alte rute alternative de aprovizionare cu gaz și suntem în negocieri avansate cu mai multe surse este evident că până începe iarna 2022-2023, trebuie să avem alternative viabile care să ne asigure gazul pentru iarna următoare", a precizat şeful statului, la Palatul Cotroceni, în conferinţa de presă comună cu omologul bulgar, Rumen Radev.
„Am discutat despre demersurile intreprinse pentru acordarea sprijinului umanitar, inclusiv prin intermediul centrului logistic de la Suceava, care transfera ajutorul umanitar internațional. Este foarte posibil ca fluxurile de refugiați să crească. Am discutat cu președintele Radev cele mai bune modalități de coordonare pentru a face față acestei crize fără precedent. 
Am discutat și despre criza din Republica Moldova și despre provocările pe care Chișinăul trebuie să le facă față, despre sprijinul Europei în Republica Moldova. Am transmis președintelui Radev aprecierea noastră pentru cooperarea țării noastre cu Bulgaria în cadrul NATO. Securitatea și stabilitatea Mării Negre sunt foarte importante, iar fiecare stat riveran are responsabilitatea de a le asigura. România va continua să acționeze ca un stat responsabil, fiind deschisă cu Bulgaria pentru acest scop. 
Din punctul de vedere al cooperării economice, România este al doilea partener al Bulgariei din Uniunea Europeană. Fluxurile bilaterale au cunoscut o creștere semnificativă, la peste 6 miliarde de euro, cu peste 55% față de anul 2020, însă există un potențial mare la nivel economic, creșterea invesțiilor reciproce”, a mai declarat Klaus Iohannis.
La rândul său, președintele Bulgariei a precizat că în acest an se încearcă recuperarea amânărilor care s-au prelungit pe mai mulți ani.
„Există o întârziere între Grecia și Bulgaria. Este de ani de zile. Facem tot posibilul, avem o muncă intensă să recuperăm. Ceea ce a promis compania este să se încheie până la 1 iulie anul acesta. Sperăm acest lucru să fie un fapt. Trebuie să ne gândim în viitor pentru a crește capacitățile ca să putem permite unei cantități mai mari să treacă prin Bulgaria”.