Liderii PNL, USR-PLUS și UDMR au semnat acordul de guvernare. Orban: Vom da României un Guvern competent

Liderii PNL, USR PLUS şi UDMR - Ludovic Orban, Dan Barna, Dacian Cioloş şi Kelemen Hunor - au semnat, luni seară, acordul de guvernare 2020-2024.

Liderii PNL, USR-PLUS și UDMR au semnat acordul de guvernare. Orban: Vom da României un Guvern competent


Liderii PNL, USR PLUS şi UDMR - Ludovic Orban, Dan Barna, Dacian Cioloş şi Kelemen Hunor - au semnat, luni seară, acordul de guvernare 2020-2024. La ceremonia care a avut loc la Palatul Parlamentului a participat şi premierul propus de coaliţie, Florin Cîţu.

„În data de 6 decembrie, cetățenii români au fost chemați la urne să își exprime voința politică, să voteze cu formațiunile politice în cadrul alegerilor parlamentare. În urma alegerilor parlamentare, trei formațiuni politice, USR-PLUS, UDMR și Partidul Național Liberal, au luat decizia de a constitui o coaliție de guvernare care se bazează pe o majoritate parlamentară certă, o majoritate care este rezultatul voinței majoritare a cetățenilor români. Imediat după alegeri, cele trei formațiuni politice au început un proces de dialog, negociere pentru constituirea coaliției, pentru elaborarea programului de guvernare prin armonizarea programelor de guvernare cu care s-au prezentat în campania electorală. De asemenea, am avut negocieri privitoare la arhitectura puterii, privitor la structura Guvernului, privitor la modul în care urmează să funcționeze Guvernul și majoritatea Parlamentară. În urma acestor negocieri, astăzi, semnăm acordul de coaliție. De asemenea, programul de guvernare este finalizat în proporție de aproape 100%, fiind doar în faza unor corecții, reglaje fine care trebuie făcute înainte de a-l prezenta public. Așteptăm procedurile de constituire a Parlamentului. Imediat după procedurile de constituire a Parlamentului, așteptăm invitația Președintelui României la consultările pe care le va declanșa pentru desemnarea primului-ministru și suntem hotărâți ca în cel mai scurt timp posibil să dăm României un guvern competent, un guvern responsabil, un guvern hotărât să reformeze marile sisteme publice, un guvern care să pună în practică un program de guvernare care să asigure creșterea calității vieții pentru fiecare român, creșterea calității serviciilor publice, dezvoltarea infrastructurii, modernizarea României”, a declarat Ludovic Orban.
„Acest moment e unul cu multă speranţă, şi încredere. Zilele acestea au ridicat felul de a face politică în România. Spiritul pe care îl insuflă USR l-am regăsit şi aici. E un document de peste 300 de pagini, unde s-a lucrat foarte mult şi ne dă încrederea care ne poate da o guvernare care să promită încredere. A fost un compromis responsabil. Vom continua munca şi suntem încrezători că vom avea un guvern investit până la Crăciun!”, a zis Barna.
„E un moment de cotitură pentru USR-PLUS. Avem deja câţiva zeci de primari şi sute de consilieri judeţeni şi 80 de parlamentari şi vom avea şi ministri dintr-un guvern. E dovada unei maturităţi politice.”, a spus Cioloş.
„Când am luat decizia să participăm la această coaliţie am fost conştienţi că avem o misiune grea. Ne-am asumat o responsabilitate împreună cu colegii noştri. E un guvern stabil. Vom guverna astfel încât fiecare om să aibă un viitor clar şi să avem speranţa că ziua de mâine va fi mai bună. Vom propune în echipă oameni foarte bine pregătiţi, competenţi. Treuie să lăsăm orice demagogie, trebuie să dăm răspunsurile necesare, foarte repede, foarte rapind. Lumea aşteaptă decizii conccrete. E vorma şi de o viziune pe termen mediu.”, a adăugat Kelemen Hunor.
„Mulţumesc pentru încrederea acordată. Am fost în discuţii când s-a discutat alianţa de guvernare. Va fi o guvernare stabilă, de termen lung. Program de guvernare e aproape gata. Sunt proiecte care au început deja şi vor continua, proiecte care au dat rezultate. Începând cu 2021 toate proiectele trebuie justificate pentru toată perioada. Lucrurile vor fi făcute la fel cum au fost făcute în acest an. Sper să avem un guvern învestit cât mai repede.”, a spus Florin Cîţu.